Напівзруйновані й занедбані будинки ще 100 років тому вражали своєю величчю та красою. Їхні власники витрачали шалені гроші, аби створити надзвичайні маєтки, повідомляють  FAKTY.ictv.ua.

Тепер знову потрібні великі суми, щоб повернути історичним пам’яткам колишню ошатність. Десятків мільйонів на реставрацію будинків, маєтків і палаців у міській скарбниці немає. Чи не єдиний спосіб дати будівлям друге життя – гроші інвесторів.

«Вкласти не так гроші, як душу в реставрацію. І не зробити як-небудь, а зберегти, по можливості, те історичне призначення, яке було в тієї чи іншої будівлі», - каже директор департаменту архітектури, містобудування та кадастру Вінницької міської ради Максим Мартинюк.

Привабити заможних містян є чим, кажуть історики. У всіх 120-ти архітектурних пам’ятках – свої надзвичайні легенди. А за кожною будівлею – історії цілих родин, які розвивали Подільський край.

У радянські часи від знищення старі будівлі рятувало розміщення в них адмінуправлінь, поліклінік і поштамтів. Та коли маєтки залишили, вони почали руйнуватися. Така доля - в 10-ти найвизначніших споруд міста.

Залучення приватного капіталу – єдиний порятунок для архітектури міста, переконують історики. У Вінниці вже є вдалий приклад інвестиційної співпраці. Колишнє кафе перетворили на готель, як і 110 років тому.

Аби повернути місту видатні споруди, влада готова до співпраці з меценатами. У мерії лише одна вимога – збереження історичного призначення будівель.
 



Переглядів: 5252
Поширень: 0