Досліджуватимуть 30 вищих навчальних закладів Вінницької, Донецької, Житомирської, Запорізької, Кіровоградської, Київської, Львівської, Херсонської областей і Криму.

— Вступна кампанія має бути прозора та відкрита, треба оперативно інформувати абітурієнтів про конкурсну ситуацію, — говорить віце-президент об’єднання ”Технології оптимального розвитку особистості” з Кіровограда Алла Волошина, 36 років.

Для дослідження обрали 60 найбільш і найменш рейтингових факультетів у кожному із 30 вузів.

Цьогоріч обов’язковим при вступі до вищого навчального закладу є сертифікат зовнішнього незалежного оцінювання. До участі в конкурсі допускаються сертифікати з результатами від 124 балів. Однак вузи можуть встановлювати вищу кількість. Таким правом скористалися Києво-Могилянська академія, Університет ім. Шевченка, КПІ, Національний аграрний університет, КНЕУ ім. Гетьмана та Вінницький технічний університет. Наприклад, на журналістику в останньому потрібно мати не менш як 160 балів.

— Ми на 11 спеціальностей підняли пороговий бал сертифіката, аби на престижніші спеціальності відібрати кращих, — говорить заступник відповідального секретаря приймальної комісії вінницького вузу Наталя Ляховченко, 44 роки.

Рейтинг абітурієнта визначає комп’ютер.

— Процедура прозора. У списку рекомендованих до зарахування не може бути більше місць, аніж зазначених у плані прийому Міністерством, — продовжує Ляховченко. — Якщо включені до цього списку абітурієнти протягом п’яти днів не приносять оригінали документів, їх вилучають. Натомість зараховують наступних у списку. Жодних додаткових іспитів вуз не влаштовує. Єдине — поза конкурсом йдуть пільговики.

Запитую, чи ретельно перевіряють довідки про інвалідність. Адже ”липову” сьогодні можна придбати за 500 грн.

— Торік були випадки, коли батьки штучно робили інвалідами своїх дітей, — каже Алла Волошина. — Сьогодні це перевіряє Міносвіти.


Переглядів: 3026
Поширень: 0