— Не вистачає одного мільйона вісімсот тисяч гривень, — говорить власниця однокімнатної квартири 52-річна Любов Павленко. — Ми ще з 2005 року почали вкладати гроші в це будівництво. Думали, що вийде дешевше. Заплатила зразу 44 тисячі доларів. Вийшло дорожче, ніж готове житло купувати.

Ініціативний комітет звернувся по допомогу до мера Вінниці Володимира Гройсмана.

— Він запропонував нам свої гроші вкласти, — каже Павленко. — Мовляв, коли будівництво буде завершене, забудовник поверне нам витрачені кошти. Як заставу пропонує будинок на вулиці Київській, який належить ”Агропромсільбуду”. Ми взнавали, він уже заложений-перезаложений. Нам цих грошей ніколи не бачити.

Керівництво ”Агропромсільбуду” планує завершити будівництво за кілька місяців.

— Чекаємо поки з нами розрахуються за придбані раніше квартири в інших будинках, — каже інженер підприємства Олександр Дуб’янський. — Будинок на Келецькій готовий майже на 98 відсотків, тому на державну допомогу ми його не подавали.

На добудову семи незавершених житлових будинків у Вінниці потрібно майже 72 млн грн. У червні Міністерство регіонального розвитку та будівництва затвердило заявки забудовників на участь у конкурсі з визначення об’єктів, на завершення будівництва яких держава надасть допомогу. За результатами тендеру, кошти будуть виділені для 144-квартирних будинків на вул. Москаленка та Червоноармійській. Їхнім забудовником є ”Агропромсільбуд”.

— Потрібно близько 30 мільйонів гривень, — пояснює Олександр Дуб’янський. — Установки, як саме мають надходити кошти, ще нема. До 17 липня буде тривати відбірний конкурс по незавершених будинках. Швидше за все, гроші перерахують у якийсь банк, а тоді люди братимуть кредити і викуповуватимуть квартири.

Квадратний метр житла після добудови будинків коштуватиме 5760 грн.


У Калинівці 5-поверховий будинок на 50 квартир звели за рік. Нині там тривають внутрішні роботи, починають робити дах. Щоб здати будівлю, потрібні 1 млн 800 тис. грн. Керівники будівельно-монтажного управління N5 також подали документи на участь у конкурсі на добудову за державні гроші.

— Результати тендеру досі не відомі, — каже акціонер Калинівського БМУ-5 Володимир Сидорук, 46 років. — Переможців конкурсу у Вінниці вже визначили, а по району відбір ще не завершився. У нас один із кращих проектів планування. Поряд буде дитмайданчик, парковка, перукарня, магазин. За державні гроші плануємо зробити санвузли, поставити пластикові вікна та броньовані двері.

У зведенні будинку взяли участь 26 дольовиків. При складанні договору вони сплачували 30% вартості майбутньої квартири. До завершення будівництва люди мали виплатити всю суму.

— Торік сплатила повну вартість 2-кімнатної квартири площею 63 квадрати — 190 тисяч гривень, — каже 27-річна Олена Бондар. — Тепер чекаю.

Товариство БМУ-3 не подавало документів на державну допомогу, добудовували за власні кошти.

— Ми зразу відказались від цієї ідеї, — каже директор БМУ-3 Тимофій Гіренко. — Ця програма не працює. Гроші потрібно давати людям, а не забудовникам. Видавали б дешеві кредити. Але про це тільки говорять, а результату і досі нема. Усі свої будинки здаємо у визначені терміни, жодної затримки нема.


Переглядів: 2947
Поширень: 0