Царське полювання?

Це був шок для керівної верхівки Вінницької області. Втаємничені знали — із призначенням губернатора зволікали не тому, що вибирали з багатьох можливих кандидатур, а тому, що вагалися — знімати чи не знімати Олександра Домбровського. Об’єктивно, можливо, це був і не гірший варіант. І, ймовірно, тому за нього просили Януковича досить впливові люди в Партії регіонів. У результаті президент вирішив по-своєму: «переможцю — все, тим, хто програв, — нічого». Сьомого квітня «силовий» віце-прем’єр Володимир Сівкович представив активу Вінниччини нового голову ОДА. Член Партії регіонів, депутат ВР останнього скликання Володимир Демішкан — персонаж для «сердечної» області поки що невідомої якості. На представленні говорив лаконічно, жодних особливих потрясінь не обіцяв.

Свою трудову біографію Володимир Демішкан почав слюсарем в АТП м. Брянка Луганської області, де виріс до посади директора. Потім був начальником Луганського облуправління з питань будівництва, ремонту та експлуатації автодоріг, «Київоблавтодору», заступником міністра транспорту України, головою Держкорпорації «Укравтодор», головою державної служби автомобільних доріг, головою правління НАК «Украгролізинг». А з листопада 2007 року — народний депутат України. Словом, уміє працювати не тільки лопатою, а й грейдером.

Але більш промовистим є факт з неофіційної біографії — це дружні стосунки з Віктором Януковичем ще з молодих років — роботи в АТП Луганської області. Тепер же, кажуть, Віктор Федорович разом з Володимиром Федоровичем полюбляють полювати в угіддях Київської області.

Словом, Володимир Демішкан — особа довірена, якій наказано взяти в руки віжки області разом з її грошовими потоками. Чи випадково до ряду бізнесменів уже приходили уповноважені від уповноваженого, вказали на низку порушень у роботі компаній і сказали, скільки коштуватиме «нова дорога». Можливо, в цьому є якась соціальна справедливість, як, наприклад, у діях Робіна Гуда, якщо тільки перегляд цих бізнес-схем піде на користь пересічним людям, а не новим «феодалам».

Сам губернатор про область знає не тільки з довідок відповідних органів, а й від рідного брата — Василя Демішкана, який очолює Вінницьке обласне управління «Укравтодору».

Регіональна еліта напружилася в тривожному очікуванні. Кадрового питання не вирішено — не було жодного призначення. На це губернатор узяв три тижні, а минуло півтора. Поки що тривають консультації з президентом та представниками політсил. При цьому голова ОДА майже нікого не приймає. Зате в облраді вже визначилися з переходом в більш хлібну фракцію четверо депутатів-бютівців. Але оптимісти від БЮТ запевняють, що цей процес не матиме масового характеру. Живі перекази, та віри їм не ймеш...

Чи зможе Демішкан встановити контроль над облрадою — питання неоднозначне. З одного боку, велика ймовірність того, що голову облради Григорія Заболотного замінять. З іншого — Заболотним маніпулювати непросто. Він сам досвідчений, жорсткий адміністратор, здатний прорахувати ходи, вести власну гру і поки що має на кого спиратися.

Здавалося, складніше впоратися з мером Вінниці Володимиром Гройсманом, який має значну підтримку городян. Але якщо врахувати, що за минулий рік в Україні проти міських голів було порушено понад 200 кримінальних справ, то й тут усе дуже непевно. І якщо сценарій зміщення київського мера вдасться — ланцюгова реакція урізання прав і можливостей мерів може піти по всій країні. Прихильники посилення ролі держадміністрацій у центральному офісі ПР є.

Нового голову Вінницької ОДА було затверджено після призначення майже всіх керівників силових структур регіону, крім прокуратури. В області припускають, що силові кадри добирали під нього, тому стосунки мають скластися.

Та й факт тотальної чистки «регіональних» лав (своїх не пошкодували) на місцевому рівні відразу після виборів дає підстави припускати: в області буде така боротьба за мир, що каменя на камені не залишиться.

Де і ким буде представлений осередок опору — поки що з цілковитою упевненістю сказати не можна, можливо, ним стане і облрада. Але обурення ще не дозріло, а Демішкан неквапом вивчає обстановку...


Переглядів: 3818
Поширень: 0