В тому числі й закінчення реконструкції двох “хрущовок” по Хмельницькому шосе, цю ситуацію “20 хвилин” описувала в попередніх номерах. Сотні вінницьких сімей кілька місяців прожили без даху над будинком. Результат – знівечений ремонт, мокрі стіни, а в сезон дощів жителів верхніх поверхів практично ловили воду відрами. Нещодавно мерія передбачила кошти на відновлення даху, але на повне закінчення реконструкції – потрібні ще близько шести мільйонів.

Вирішити цю фінансову проблему можна було або за рахунок державного бюджету, або міського бюджету розвитку.  Але,  держава і так забула про ці два будинки, а бюджет розвитку Вінниці – поки пустий.

Причина - відсутність вагомих надходжень до місцевого бюджету розвитку, який головним чином формується за рахунок продажу/оренди комунального майна та землі.
Пройшло майже півроку, а у Вінниці не було проведено жодного земельного аукціону чи аукціону на право продажу права оренди. Хоча список таких давно затверджений і навіть готується його розширення.

- На даний час повністю готова документація по шести земельних ділянках, ще стільки ж - в роботі, - каже начальник управління земельних ресурсів міської ради Олександр Бондарчук. - Проблема в законодавстві. Точніше у змінах до нього. Зараз, фактично діє постанова, яка вимагає того, щоб аукціони проводили спеціально навчені фахівці - ліцитатори. Таких на сьогодні немає так само, як невідомо, хто їх буде навчати та видаватиме їм відповідні ліцензії.
 
Така ситуація ставить під питання реалізацію і інших більш масштабніших заходів, які фінансуються з бюджету розвитку. Зокрема, заплановане наступне: розпочати роботи з реконструкції П\'ятничанського мосту через річку Південний Буг, пішохідної зони на вул. М.Грушевського та Пирогова, площі Жовтневої з розширенням вул. Соборної, перехресть вул. Козицького-Соборної, Київської-Тарногродського, 40-річчя Перемоги-Хмельницьке шосе, продовжити реконструкцію доріг міста та інженерних  мереж, та інші.

Вінничан може втішити лише той факт, що Вінниця не єдине місто, що опинилося у такій правовій колізії. Аналогічна ситуація по всій державі.

Довідка

Серед ділянок, які місто запланувало в цьому році передати інвесторам наступні:

Д.Нечая, біля будинку 136 - 0,15 га, рекомендоване призначення - рекреаційні потреби. Вул. Продовольча (хутір Шевченка) - 2,5 га, - рекомендоване призначення - виробниче. Вул. Продовольча (хутір Шевченка) - 1,6 га, - рекомендоване призначення - виробниче. Ріг вул. Шолом-Алейхема та Свердлова - 0,095 га, рекомендоване призначення - торгово-офісний центр. Спосіб передачі - аукціон на право оренди. Вул. Вишнева (Сабарів) - 0,003 га, рекомендоване призначення - торгово-посадковий комплекс. Аукціон на право оренди. Та інші.

Із 2005 року по місту й області було проведено 13 земельних аукціонів: продано 13 земельних ділянок площею 3,36 гектара. Отримана за рахунок цього сума становила 11,3 мільйона гривень.
 
Для проведення аукціонів-2008 уже готові документи по 12 земельних ділянках. Сума їх стартових цін становить 2,19 мільйона гривень. Скільки Вінниччина втрачає реально від не проведення аукціонів - невідомо. Адже, іноді, в ході торгів, стартові ціни зростають у кілька разів.


Переглядів: 2976
Поширень: 0