На підприємстві запевняють: у майбутньому воду перевірятимуть ще ретельніше, адже водоканал готується повністю перейти на стандарти Європейського Союзу.

Чисту, прозору воду та ще й без запаху можна пити одразу, відкривши кран. Вона цілком безпечна для здоров’я, запевняють на Вінницькому водоканалі. Лаборанти підприємства першими в Україні запровадили нові норми очищення води. Відтепер її якість тут визначають за сорока чотирма показниками.

Одне з головних досліджень – на вміст хлору, який вважався найефективнішим при очищенні води. Та він стає небезпечним, якщо перевищує норму. Тому перевірку в лабораторії проводять щогодини.

Лілія Васильківська, лаборант підприємства «Вінницяводоканал»: "Тепер по кількості гіпосольфіту, який пішов на тітрування, по формулі ми визначаємо, скільки у нас хлору в даній воді, і потім ми передаємо ці дані диспетчеру, яка говорить, що треба зробити, щоб вода була в ГОСТі".

Вміст ртуті, хрому та нікелю теж має бути мінімальним. Впровадження нових стандартів контролю допоможе обмежити кількість хімії, переконані лаборанти.

Аліна Кравчук, начальник лабораторії підприємства «Вінницяводоканал»:
"В нас поверхневе джерело водопостачання, а це означає, що воно відкрите, і в будь-який момент в це джерело може потрапити будь-яке забруднення".

Нові стандарти вінницького водоканалу насправді не роблять воду смачнішою, кажуть у санепідемстанції. Зате гарантують її чистоту та якість. Але для цього ще треба відновити водогін.

Олександр Мельник, заступник головного санітарного лікаря м. Вінниці:
"Залишилась мережа, вона десятиріччями, як прокладена, є різні, ну, не зовсім прокладені дільниці, де використовується підкачка для утримання тиску води для забезпечення високоповерхових будинків, як правило забруднюється при доставці до споживачів".

Влітку водоканал додатково перевірятиме воду на вірусні забруднення, щоб не допустити заражень кишковою паличкою. Невдовзі планують закупити хроматограф, який визначатиме побічні продукти хлорування. Тоді вінницька вода повністю відповідатиме європейським стандартам.


Переглядів: 3821
Поширень: 0