Про це кореспондентові УНІАН повідомила помічник голови Вінницької облдержадміністрації Ірина Кравченко. За її словами, Вінницький окружний суд уперше пропонує послуги з медіації, і для цього вже обладнано спеціальну кімнату. На сьогодні в ВОАС успішно завершено дві процедури медіації. До кінця року планують провести медіацію не менш як у 50 спорах.

Медіація дозволяє зекономити час і фінансові ресурси на розгляд справи. Її застосування розвантажує суддів, а самим сторонам конфлікту дає можливість стати активними учасниками прийняття остаточного рішення.

Серед переваг медіативного розгляду справ — збереження партнерських стосунків, адже конфлікт практично вичерпується. А крім того, в такому випадку справі не надається розголосу, адже процедура цілком конфіденційна.

На думку фахівців, такий нетрадиційний підхід до розгляду спорів вплине не тільки на оперативність судочинства, а й на його неупередженість та об’єктивність.

Голова Вінницької облдержадміністрації Микола Джига переконаний, що новий метод сприятиме більш ретельному і детальному забезпеченню захисту прав громадянина в найкоротші терміни. «Реалізація такого проекту в області — велика подія у справі укріплення законності і порядку. Медіація дасть позитивний поштовх для поліпшення роботи з громадянами в судах», — прокоментував М.Джига.

Нагадаємо, що в Україні, в рамках спільної програми Європейського Союзу і Ради Європи «Прозорість та ефективність судової системи України» ухвалено Концепцію імплементації процедури медіації, відповідно до якої Вінницький окружний адміністративний суд увійшов до складу чотирьох пілотних судів, в яких започатковуються пілотні проекти з медіації.


Переглядів: 2770
Поширень: 0