Бланки та зразки заяв, декларації про доходи розішлють поштою 9 млн пенсіонерів. Їх можна буде заповнити, не виходячи з дому. Як заявив міністр, визначатимуть потенційних отримувачів субсидій за даними Пенсійного фонду. Про інших громадян не йшлося.

— Поки що це тільки на словах. Відповідної постанови нема, тому в цьому напрямку ми ще не працюємо, — каже 59-річний Микола Черненко, начальник Пенсійного фонду Вінницької області.

Однак цього року змінилися умови призначення субсидії на оплату комунальних послуг, електроенергії та опалення. Працездатним сім’ям її дадуть, якщо витрати на житлово-комунальні послуги перевищують 15% місячного доходу. Раніше було 20%. Пенсіонерам, родинам з неповнолітніми дітьми, інвалідам першої-другої груп допомогу призначать, якщо витрати на комунальні послуги перевищують 10% доходу. Відповідні зміни внесли у постанову Кабміну N848 від 21 жовтня 1995 року.

— До уваги беремо доходи всіх приписаних до квартири мешканців. Враховуємо стипендію, допомогу при народженні дитини, аліменти, отримані впродовж півроку, — пояснює Тетяна Козак із Солом’янського районного управління з питань субсидій Києва. — Субсидію зможуть отримати й ті, хто має кілька квартир. Раніше це було заборонено. Але ті, хто орендує квартиру або живе у неприватизованій, взагалі не мають право на субсидію.

Вінничани 27-річні Наталя та Олександр Танцюра живуть у приватному будинку. Вдвох отримують 2 тис. грн.

— Минулої зими ми витрачали на опалення 425 гривень у місяць. Отримували дотацію 25 гривень. Із серпня газ подорожчає наполовину. Без субсидії ніяк не обійтися.


Переглядів: 3466
Поширень: 0