Василь Загребельний, 30 років, торік купував машину на авторинку у Вінниці. За 32,5 тис. грн придбав ”сімку” 1990 року випуску.

— Це перший мій автомобіль, — розповідає чоловік. — Ні в двигунах, ні в параметрах машини не розбирався, тому вирішив узяти консультанта. Знайшов його по оголошенню в газеті, на авторинок приїхали разом. Зразу мені сподобалася іномарка БМВ, на вигляд була нічого — 1970 року випуску. Та консультант мене відговорив. Коли ми її добре роздивилися, побачили поржавіле дно та двигун від ”жигуля”. Якби сам пішов, ні за що не розібрався би.

За роботу консультанта Василь заплатив 500 грн.

— Ціна залежить від послуги, — додає чоловік. — Дорожче беруть за підбір дорогих машин з автосалонів.

— Буває, що за день доводиться об’їздити все місто, поки знайдемо підходящий варіант, — розповідає консультант із купівлі авто вінничанин Юрій Ковальов, 46 років. — Дорожче беремо за дорогі автомобілі. Перед покупкою їх тестуємо. Пригадую, як тестували новенький ”лексус”. Виїхали на швидкості на трасу, а в ньому гальма відмовили, ледь спинилися. Клієнт ту машину не купив.

При покупці авто консультанти перевіряють двигун, акумулятор, дивляться, чи не проржавіло дно, як працюють коробка передач та гальма. Найчастіше продавці намагаються обманути з двигунами.

— Не раджу купувати німецьких машин, — веде далі Ковальов. — Чомусь їх привозять у жахливому стані, всі оригінальні деталі зношені. Вони довго не ходять на наших дорогах, максимум рік, потім ламається двигун. А його капітальний ремонт обійдеться дорожче, ніж уся машина.

На авторинку теж можна скористатися послугою консультанта. Це втричі дорожче.

Андрій Мельник купує машину в подарунок дружині. Він підходить до двох чоловіків, що стоять біля входу на ринок.

— Хочу, щоб машина для жінки була зручна, комфортна і добре їздила, — каже консультантові. — Порадьте.

Чоловіки йдуть довгими рядами. Найбільше на авторинку продають ”жигулі”, кілька іномарок та ”лади”.

— Треба купляти сучасний автомобіль із коробкою-автоматом, — радить консультант 35-річний Віталій Соколов. — Так жінці буде легше паркуватися і рушати на світлофорах.

Чоловіки підходять до минулорічної моделі ”Чері Кю-Кю”. Роздивляються.

— Бампер уже потрощили, але коробка передач справна, — оглядає машину Віталій. — Удар був несильним. Сам бампер можна відрихтувати за 500 гривень, ще стільки ж піде на покраску. Двигун працює, масло не протікає. Її можна купувати.

Машину продають за 42 тис. грн. Така сама з салону коштує 50 тис. За побитий бампер консультант збиває ціну до 40 тис. грн.

— У купленій машині треба перевірити ще електроніку та систему АВС-тормозів, — радить консультант. — Вони летять найчастіше.


Переглядів: 3362
Поширень: 0