Вхід до будинку з двору. Поряд — будівництво нового корпусу ”Магіцентру”. Під’їзду для машин та охорони біля будинку немає. На першому поверсі кодовий замок. Ріелтор, із яким прийшли подивитися квартиру, викликає господаря через домофон. За 10 хв. спускається чоловік років 32–35 у білих джинсах та білосніжній сорочці.

— Тяжко жити багатим людям, постійно дьоргають із цим бізнесом і дєнєг хотят, — зустрічає такою фразою власник найдорожчої вінницької квартири. Говорить російською.

Вхід на третій поверх до квартири відгороджений металевою решіткою. На цьому ж поверсі є ще одне помешкання.

— Це тоже моя, — каже чоловік. — Недавно викупив весь поверх. Хтів робити спортзал, но передумав. Буду виїджати за кордон. Там бізнес кращий.

Двері без отвору для ключа. Господар відкриває їх за допомогою брелока.

— Броньовані, зроблені із червоного дерева, — звертає мою увагу він. — Закриваються на вісім замків, а відкриваються тільки ось цим брелком.

Перероблена ”сталінка” має два поверхи. На першому — кухня, вітальня з каміном, вбиральня з душовою кабіною. На другий ведуть дерев’яні гвинтові сходи. Там дві спальні, бібліотека, робочий кабінет, басейн із джакузі. Блідо-рожеві стіни оздоблені візерунком із рідкого скла. Сфотографувати квартиру власник не дозволяє.

— У мене тут ізвєсний дизайнер з Америки робив, Даніел Кайт, — каже. — Може, ви конкурентка й хочете десь використати його роботу? Купите, тоді фотографіруйте.

Усі меблі виготовлені на замовлення. Штори та тюлі на вікнах ручної в’язки крючком.

— Це все сучасний стиль. Дружина захотіла, щоб у квартирі було все зроблене вручну, — відмахується чоловік. — Но вона нічо забирати не буде. Я їй у Парижі купив дом, то вона займається зараз оформленням.

Зауважує, що всі меблі зроблені з червоного дерева. Замовляв їх за кордоном. У вітальні стоять плетені з лози крісла та диван. На підлозі паркет і постелена шкіра ведмедя. Така ж лежить у спальні. Стіна кабінету обвішана гвинтівками та пістолетами різних розмірів.

— У вас є чоловік? — звертається до мене власник. — Скажіть, що подарю цю колекцію. Вона коштує як півквартири. Но із собою забрати її не зможу. Не пропустять на кордоні. А тут все робоче. І набої є.

Вікна кухні виходять на головну вулицю міста. Чоловік каже, що для такої квартири ціна цілком виправдана. За таку ж у Києві він би правив не менше $5 млн.

У новозбудованому мікрорайоні ”Поділля” чотирикімнатну квартиру із дизайнерським ремонтом та меблями можна купити за $250 тис. Поряд із будинком новий дитсадок, школа. Є підземний паркінг та дитячий майданчик із гірками та гойдалками.

У кухні на стіні висить котел індивідуального опалення. Кухня поєднана із вітальнею. Кухонних меблів немає.

— Спускаю одразу п’ять тисяч на купівлю кухонних меблів, — каже власник квартири. — Спеціально не купували меблі, щоб майбутня хазяйка підібрала на свій смак.

У помешканні щойно завершили ремонт. Сюди мав поселитися син господаря із сім’єю.

— Син у Києві влаштувався на гарну роботу, тому тут продаємо, хочемо придбати житло у столиці, — пояснює чоловік.

Посеред вітальні стоїть червоний шкіряний диван із двома кріслами. Вітальню з кімнатами розділяє напівкругла стіна з підсвітками. На стіні відведено місце під плазмовий телевізор. Квартира має чотири балкони різних розмірів.

— Тут сонце цілий день, — зауважує власник. — Із самого ранку з’являється у вікнах вітальні, а надвечір переходить у дитячу та спальню.

Вінницькі ріелтори кажуть, що найдорожче житло в центрі міста. Квартири часто купують під офіси.

— Найелітніші квартири продаються в новозбудованому домі за міською радою, — розповідає менеджер агентства нерухомості ”Влада” Ірина Амосюк, 23 роки. — Тут сучасне планування і їх здавали з ремонтом. Зараз у центрі залишилися тільки заможні власники. Вони неохоче рішаються поміняти цей район на інший, а тому й ціни правлять у десятикратних розмірах.

Меблі господарі залишають собі

У місті Хмільник найдорожчу квартиру продають за $150 тис. Це чотирикімнатна квартира. Стіни поклеєні шпалерами. У кухні двоконтурний котел. Меблі власники не продають.
— У нас не прийнято продавати житло з меблями, — говорить менеджер агентства нерухомості Олеся Цегельник, 26 років. — Самі дешеві однокімнатні квартири без ремонту. Їх продають за 30 тисяч доларів. А півроку тому такі ж квартири можна було купити за 22 тисячі.
У Немирові однокімнатні квартири коштують $30–35 тис. Такі порівняно високі ціни пояснюють наявністю в районі успішного горілчаного заводу й сталими зарплатами. Найдорожчий будинок у Немирові коштує $250 тис. Він розташований у мікрорайоні Поле чудес, неподалік від нового заводу ”Немирів”.
У Калинівці найдорожчу чотирикімнатну квартиру продають за $85 тис. У ній індивідуальне опалення та зроблений ремонт. За однокімнатні помешкання тут правлять від $22 тис.
2002 року в Гайсині за $3,2 тис. можна було придбати однокімнатну квартиру в центрі міста. Нині така коштує $30 тис. Менша ціна квартир без ремонту на околицях міста і вулицях, віддалених від центру. Наприклад, по вул. Плеханова та Богдана Хмельницького однокімнатне помешкання можна купити за $18–20 тис. Найдорожчі квартири в будинках по вул. 1 Травня, Леніна, Карла Маркса. 3-кімнатну можна придбати за $54–58 тис.


Переглядів: 5219
Поширень: 0