Пенсіонерка Марія Твердохліб із селища Теплик у січні подала до районного відділу Ощадбанку документи для компенсаційної тисячі гривень зі знеціненого вкладу часів СРСР. ”Досі не можу отримати, — скаржиться жінка в редакцію. — Ходять чутки, що вже грошей не даватимуть”.

— Сьогодні по області в центральний реєстр вкладників занесли 561 867 осіб, — розповідає начальник Вінницького обласного управління Ощадбанку Леонід Крутенко, 59 років. — Уже отримали кошти 243 556 вкладників. Ми ж отримали гроші для 336 919 чоловік. Тобто ще понад 93 тисячі людей отримають свої компенсації.

В яких районах скарг найбільше й де виплати проводять найкраще?

— Такого реєстру ми не ведемо, все-таки в області 180 відділень. Можливо, на місцях, особливо по селах, і була якась нерозпорядливість. Бо один голова сільради виявився більш пронирливим і зміг швидше зареєструвати своїх людей, а іншому було все одно. Але моя задача — зареєструвати всіх, і я це зроблю. Краще спрацювали при реєстрації у місті Ладижин. Там не лише виділили спеціальні приміщення, а й дали комп’ютерну техніку для реєстрації.

Чому одним вкладникам компенсацію виплачують у гривнях, а іншим — у доларах?

— Так вирішив Кабмін. Перші 2 мільярди гривень для виплат держава видала в доларовому еквіваленті. Якщо на людину прийшло 198 доларів і два центи, то ми їх так і видаємо.

Один чоловік зі Гнівані отримав частину вкладу в доларах, а частину — в гривнях. Це плутанина?

— Таке можливо, коли людина мала кілька ощадкнижок. Повністю виплати приходять на книжки із меншою сумою вкладу. Якщо тисячі карбованців там не було, різницю могли доповнити в інший часовий проміжок іншою валютою.

Чи часто отриману компенсацію люди залишають на депозитному вкладі?

— Переважна більшість, боячись інфляції, гроші забирає і тратить. Проте є люди, які не поспішають. Якщо кошти надійшли, а людина не забирає їх протягом двох місяців, ми переводимо гроші на депозитний рахунок. Для вкладника це навіть вигідно, бо ще й нарахують відсотки.

Держава доплачує працівникам банку за виплату компенсацій?


— Ні, для нас цей головний біль безплатний. Тому хотів би попросити клієнтів банку бути толерантнішими. Слід розуміти, що пропускна спроможність відділень теж має межі.

Куди можна звернутися, якщо є питання щодо виплат?

— Можна подзвонити на ”гарячу лінію” 8 (0432) 55 45 27 та 55 45 23. Або приїхати за адресою: місто Вінниця, вулиця Соборна, 71, із дев’ятої ранку до одинадцятої у вівторок та із 16.00 до 18.00 — у четвер.


Переглядів: 3248
Поширень: 0