Максимальний рівень зафіксували 28 липня — через зливи у Карпатах вода у Дністрі піднялася на 9,18 м. Критичною точкою для Могилева-Подільського вважають 8,62 м. У місті відключили газ та електроенергію. Не працює радіо та телебачення. Пошкоджені вишки мобільного зв’язку.


— Ми відірвані від світу, — намагається знайти місце, де є мобільний зв’язок міський голова 43-річний Михайло Саволюк. — Щоб заспокоїти людей, доводиться виходити на вулиці.

Про існування вулиці в південній частині міста свідчать лише шиферні дахи та комини, що видніються з-під води. Хтось тримав у сараї мазут, тому вода навколо покрита чорною плівкою. Стоїть неприємний запах. Між дахами будинків плаває дерев’яна альтанка.

У магазинах люди скуповують продукти. Через це місцеві підприємці підвищили ціни. Рятувальникам, які привезли техніку, стаканчик кави чи чаю продають удвічі дорожче, ніж зазвичай. Замість 1,5 грн просять 3. Хлібзавод через відключення газу та електроенергії не випікає продукції. По привезений із Вінниці хліб люди вишиковуються в черги. Ціни підняли із 2,40 до 2,75 грн.

Чорнява жінка притискає до грудей упаковку вівсяних пластівців. Каже, купила їх на гроші, які випадково залишилися в кишені й не намокли. Її хата по стелю залита водою.

— На базарі ”ракушки” повскривали, — плаче 39-річна Катерина Карлік. — А там же в кожній палатці на тисячі гривень товару! Все ж у кредит куплене. Як його потом віддавати? А дітей годувати чим? У мене в домі все плаває.

У місті підтоплені 13 вулиць і 233 житлові будинки. Евакуювали 2635 тис. жителів, із них 535 дітей. У селі Серебрія біля Могилева-Подільського постраждали 45 житлових будинків. У міських школах N1 та N5 створили евакопункти, де люди можуть отримати гаряче триразове харчування та переспати ніч на матрацах у спортзалі.

Потерпіли від повені також жителі Мурованокуриловецького та Ямпільського районів.

Родичі загиблих отримають по 100 тисяч гривень

100 млн грн із резервного фонду Держбюджету надійшли в західні регіони України. Гроші Кабінет Міністрів виділив 28 липня. Родичі осіб, які загинули під час повені, отримають по 100 тис. грн.

Господарі зруйнованих будинків отримають по 5 тис. грн на сім’ю. Для капітального ремонту житла потерпілим виділили по 2,5 тис. Родини, будинки яких пошкоджені, одержать по тисячі гривень. Кошти обіцяють виплатити до 30 липня через поштові відділення та Ощадбанк.

— У казначейство області надійшло 50 мільйонів гривень, — розповідає начальник фінансового управління Чернівецької облдержадміністрації Єлизавета Пушко-Цибуляк, 43 роки. — Ці кошти спрямуємо на виплату родинам загиблих та людям, у яких зруйноване житло.
На рахунок облдержадміністрації надійшли пожертви від фізичних осіб із східних областей — 17 тис. грн.


Переглядів: 7930
Поширень: 0