Днями отримали нову партію. За рішенням вченої ради Міністерства охорони здоров’я цього разу закупили продукцію виробництва Данії для протитуберкульозного щеплення. Раніше застосовували російську, дешевшу майже в 11 разів.

— Нова вакцина має інший штам, — каже головний педіатр управління охорони здоров’я Вінницької облдержадміністрації Ніна Дущак, 52 роки. — Він має змінюватися кожні 18–20 років, бо до туберкульозної палички виникає звикання.

Придбаної для області вакцини вистачить на півтора-два місяці. Потім медики чекають чергової поставки.

— Насамперед щеплюватимемо дітей у пологових будинках і тих, що народився один-два місяці перед цим і не отримав вакцини, — зазначає Дущак. — Ревакцинацію робитимемо згодом, коли буде нове надходження.

Головний педіатр зауважила, що вакцина має всі сертифікати якості, пройшла апробацію в Україні. Сьогодні данську продукцію застосовують у 43 країнах світу, зокрема й в усіх країнах Євросоюзу.

— Після цієї вакцинації раз на рік проводимо реакцію Манту, — каже Дущак.— Якщо вона в дитини 7 років негативна, ревакцинацію проводять повторно. І так само в 14 років. Зараз щеплення роблять у ліве плече кожній дитині, яка народилася здоровою і має вагу понад 2,5 кілограми.

Не можна робити щеплення хворій від народження дитині; малюку з внутрішньоутробною інфекцією, гострим захворюванням або ж хто з’явився на світ од ВІЛ-інфікованої матері, переніс пологову травму, має захворювання нервової системи. Вакцинацію можуть відкласти й зробити щеплення дитині за індивідуальним графіком. Якщо малюк — алергік, його варто спершу підготувати до процедури.

— Кожна вакцина — це не вода, й організм по-різному реагує на її введення, — зауважує лікар. — Але дитина короткий період перехворіла й надалі захищена від палички туберкульозу. Якщо нічого не робити, можна пропустити це захворювання. Протягом останніх років зросло число відмовників од щеплень. Водночас збільшилася і кількість випадків задавнених форм цієї хвороби.

В Україні триває стан епідемії туберкульозу, застерігають у Міністерстві охорони здоров’я.


Переглядів: 3304
Поширень: 0