На Вінниччині запобігти великій екологічній катастрофі допомогли прогнозні карти затоплення, які склали ентузіасти-екологи. Саме вони врятували від повного затоплення місто Ямпіль, яке постраждало від стихії частково.

Як розливатиметься вода у районах Вінниччини, показали попереджувальні карти. Їх за кілька годин до початку повені розробили екологи. Своїми висновками одразу поділилися з рятувальниками. Якби природоохоронці вчасно не надали прогнозів, одне із постраждалих міст могло повністю затопити.

Ярослав Яворський, розробник прогнозної карти затоплення: "На одному із варіантів раптово змінилась модель і був затоплений весь центр Ямполя, при чому основна загроза була не з низу дамби, а з бокової частини дамби, куди б вода мала підійти орієнтовно в 2-3 години ночі, звідки її ніхто не чекав".

Попереджувальні карти створити просто, кажуть екологи. Головне - мати мапи зон підтоплення та точні математичні розрахунки. З’ясувати, куди піде вода, можна у будь-якій області. Завдяки точним прогнозам, від затоплення врятовано очисні споруди села Цикинівка, які могли забруднити Дністер та завдати природі непоправної шкоди.

Олена Яворська, начальник Управління охорони навколишнього середовища Вінницької області: "На щастя, рівень води зупинився біля самого підняття обваловки цих мулових майданчиків, тому розливання такого об’єкта, де накопичено відходи, не сталося, там теж все вирішували сантиметри, тому тут такого забруднення води якимись небезпечними речовинами, якщо не рахувати бактеріального забруднення, на території Вінницької області не відбулось".

По завершенні стихії вінницькі екологи проведуть детальний аналіз викидів з Дністровської ГЕС та з’ясують, чи могло підприємство вжити запобіжних заходів. Поки чекають повідомлення з інших областей, де могло затопити склади і отрутомогильники, аби вчасно запобігти забрудненню Вінниччини.


Переглядів: 3666
Поширень: 0