Володимира Гройсмана можна назвати справді "народним мером": вінничани його поважають і підтримують. Це стало очевидно всім опонентам, коли в кінці 2010 року міський голова Вінниці був переобраний із тріумфальним результатом у 77,8%. Посаду мера Володимир зайняв у 28 років, і довів, що він чудовий господарник. Для початку він навів лад у інфраструктурі міста: дороги, транспорт, торгівля. Стимулює підприємництво й розвиток економіки міста.

Напередодні дебатів Фонду ефективного управління "Столиця - пріоритетний центр розвитку економіки" debaty.tochka.net поспілкувався з Володимиром Гройсманом про те, що заважає розвиватися українським регіонам, якою має бути роль столиці в економіці країни, та про ризики надмірної централізації, властивої для сучасної України.

До чого може призвести економічний розвиток виключно столиці?

Звісно, для кожної країни столиця - це візитна картка. Але диспропорції між розвитком столиці та регіонів - це радше пережиток надмірно централізованої радянської системи. У багатьох країнах столиці не є найбільшими й найрозвинутішими містами, і зосереджують у собі лише адміністративні функції. Столиця не може й не повинна розвиватися за рахунок решти країни, тому що більшість громадян живе саме у звичайних містах, у селищах і селах. Країна ніколи не буде успішною, якщо в неї багата столиця й бідні регіони. Але я не думаю, що хтось серйозно ставить питання саме про винятковий розвиток столиці. Київ повинен розвиватися, але повинні розвиватися й регіони.

Для такої великої країни, як Україна, яку варто вибрати тактику розвитку регіонів?

На порядку денному вже давно стоїть питання про реформу місцевого самоврядування. Для мене це означає в першу чергу реальне втілення двох базових принципів Європейської хартії місцевого самоврядування - принципу субсидіарності та принципу фіскальної автономії. По-перше, правильно, якщо повноваження з вирішення проблем простих людей передані на місця - на той рівень, на якому вони виникають.

Але, по-друге, разом із повноваженнями, потрібно передати ресурси. І навіть не просто ресурси, а інструменти їх залучення. Якщо місцеве самоврядування отримає частку від основних податків економічних суб\'єктів і можливість надавати для них реальні пільги, то на місцях почнеться активна робота із залучення інвестицій та розвитку економіки. А це стимулюватиме розвиток і конкуренцію регіонів, кожен із яких повинен буде визначати свою унікальність, свої конкурентні переваги.

Таким чином, формуватимуться реальні стратегії регіонального розвитку, які, звісно, повинні враховувати пріоритети розвитку країни. А якщо регіонам просто спускати завдання згори й не створювати їхньої зацікавленості, активного регіонального розвитку не буде.

Централізація економічних і фінансових ресурсів - це показник сили чи слабкості української системи управління?

Природно, слабкості. Нам уже час, нарешті, не на словах, а на ділі перейняти досвід наших європейських сусідів. Децентралізація довела свою ефективність як основа формування сильної економіки і в розвинених країнах Європи, й у наших східноєвропейських сусідів, які стали на цей шлях раніше за нас.

Чи треба розвивати на нинішньому етапі формування України всі області, чи виділити низку найсильніших/найслабших регіонів?

Питання складне. Я запропонував би, як варіант, виділити по одному або декілька модельних центрів у кожному територіальному секторі - у Центрі, на Заході, Сході, Півночі й Півдні, оскільки скрізь є своя специфіка. І на них відпрацювати модельні стратегії регіонального розвитку, які могли б бути легко адаптовані іншими містами.

В Україні існує тенденція, коли велика кількість населення з регіонів переїжджає до столиці. У невеликих містах, та й в обласних центрах, часто неможливо знайти добре оплачувану роботу. Як можна змінити подібну ситуацію?

Усе те, про що ми говоримо, - шлях до зміни цієї ситуації. Столиця не обов\'язково має бути і найкультурнішим містом, і лідером у впровадженні комп\'ютерних технологій, і провідним університетським центром. Якщо розвиватиметься мережа міст різної спеціалізації й завдяки цьому економічно самодостатніх, відбуватиметься перерозподіл, у тому числі й кадрових ресурсів. Інакше регіони занепадатимуть, а негативні тенденції розвитку Києва, пов\'язані з надконцентрацією всього, що можливо, тільки наростатимуть.

31 травня 2011 року Володимир Гройсман візьме участь у дебатах "Столиця - пріоритетний центр розвитку економіки", які пройдуть у Колонній залі КМДА о 16:30. Дебати організовані Фондом ефективного управління.


Переглядів: 3141
Поширень: 0