У малій виставковій залі Вінницького обласного краєзнавчого музею розпочинає роботу виставка «Коштовні сторінки історії Поділля», що діятиме з 19 квітня по 19 червня, щоденно, крім понеділка, з 11:00 до 17:00. Це унікальна можливість побачити дорогоцінні ювелірні прикраси, предмети торевтики, парадну зброю та скарби з фондової збірки музею. Матеріали, що експонуються, належать до різних періодів історії нашого краю: від трипілля до Нової доби.

Серед представлених на виставці коштовностей найдавніші на Вінниччині прикраси-обереги з глини та міді (трипільська культура IV-III тис. до н. е.) та перші в Україні золоті ювелірні вироби доби бронзи (XV-Х ст. до н. е.). Надзвичайно яскравою є колекція сарматського золота. На особливу увагу заслуговує комплекс прикрас, знайдених у похованні сарматського можновладця, який, на думку вчених, є відомим в історії сарматським «царем» Інесмеєм.

Однією з тем виставки є скарби. Поява скарбів, зазвичай, пов’язана з періодами небезпеки та гострих соціальних потрясінь. Серед представлених експонатів – найдавніші монетні скарби на Вінниччині (належать до часів черняхівської культури ІІІ-IV ст. н. е.). Застібки-прикраси – фібули та предмети римського імпорту – коштовності часів черняхівської культури.

Підвіски ранньослов’янського періоду V-VIII ст. презентують пеньківську археологічну культуру. До цього ж періоду належать матеріали з унікальної пам’ятки археології – ювелірної майстерні V-VІ ст. в с. Бернашівка Могилів-Подільського району. В майстерні було виявлено 64 ливарні форми, за допомогою яких можна було виготовити близько 100 різних прикрас. Бернашівський комплекс надав можливість відстежити окремі риси спадкоємності у ювелірному мистецтві слов’ян впродовж усього І тис н. е., став зв’язною ланкою між ювелірними традиціями черняхівської культури та Київської Русі.

Давньоруські коштовності представлені срібними прикрасами з городища літописних племен уличів Х ст. Надзвичайно цікавим експонатом є натільний хрестик, виявлений у кочівницькому могильнику ХІІІ ст. Сьогодні це найдавніший з відомих на Вінниччині індивідуальний предмет християнського культу.

Крім прикрас на виставці демонструється меч та парадний шолом доби високого середньовіччя. Ці предмети були не тільки військовими атрибутами, але і ознаками високого статусу їх власників.

Серед експонатів Нової доби експоновано частину скарбу столового срібла XVIII – XIX ст., яке належало родині Ґрохольських. Скарб було знайдено у Вінниці в 1985 р. під час будівельних робіт на розі вулиць Льва Толстого і Малиновського. Скарб нараховує 192 предмети вагою 31 кг. Срібло виключно столове: виделки, ножі, ложки, таці, блюда тощо. Також цей період представлений срібними шатами ікон, скриньками та парадною булавою, що, за легендою, належала родині Замойських.

  • Вартість вхідних квитків для учнів та студентів – 10 грн, дорослих – 20 грн.
  • Екскурсійне обслуговування – 100 грн (з групи).

Довідки за тел.: (0432) 67-20-93, 67-28-12.