До Міжнародного дня пам’яток і визначних місць у великій виставковій залі Вінницького обласного краєзнавчого музею 19 квітня 2017 р. відкрилася виставка «Подільські мандри: слідами Наполеона Орди», на якій представлено 10 літографій видатного польського художника Наполеона Орди і близько 100 фотографій вінничан Наталі Пудайло та Ігоря Кірпічнікова – засновників групи «Подільські мандри».

Твори художника романтичної доби ХІХ ст. і фотоетюди наших сучасників поєднує глибока шана і захоплення мистецтвом архітекторів і будівничих, яке є окрасою нашого краю.

На літографіях Наполеона Орди (1807 – 1883), присвячених Поділлю, бачимо перлини сакральної та палацової архітектури, панорами садиб і старовинних містечок, які дозволяють нам уявити мальовничі краєвиди минулого часу. Польський художник і музикант був певний час гувернером в домі Жевуських, що мали родову резиденцію у Погребищі, тож був добре обізнаний з Поділлям. Він багато мандрував Україною і, звичайно ж, теперішньою Вінниччиною (1872-1874 рр.), результатом чого стали серії літографій різних регіонів, що ввійшли в масштабне видання «Альбом історичних краєвидів Польщі». «Альбом» став надзвичайно популярним, зазнав кілька перевидань, одне з них було подаровано Вінницькому обласному краєзнавчому музею колекціонером Андрієм Гродецьким. Подільська частина робіт увійшла до експозиції виставки. Цікавість до мистецьких мандрів актуальна і в наш час, що підтверджує сучасна частина експозиції.

Наталя Пудайло та Ігор Кірпічніков – відомі у Вінниці музиканти, їхні пісенні камерні концерти звучали на багатьох сценічних майданчиках міста, в тому числі в музеї. З 2014 р. вони захопилися подорожами невеличкими містечками і селами України, в першу чергу – Вінницької області. «З часом накопичувались світлини, досвід та бажання бачити більше. Приблизно в кожну 2-гу подорож їдемо з друзями. За три роки на стареньких «Жигулях» промандрували 8000 км по Вінницькій, Хмельницькій, Житомирській обл. Відвідали понад 100 сіл та містечок, де шукали та фотографували палаци, костели, церкви, млини...», – розповідають автори. Свої враження, особисті відкриття і дослідження Наталя і Ігор «викладають» у своїй групі у соціальній мережі Фейсбук, яка має коло прихильників серед людей, які цікавляться історією та культурною спадщиною Вінниччини не за фахом чи посадою, а за власними уподобаннями.

З величезної кількості фотоспогадів подільських мандрів організаторами виставки були відібрані ті, які характеризують особистий погляд авторів, які дозволяють побачити відомі пам’ятки у несподіваному ракурсі, зазирнути у потаємні куточки, які вбирають емоції мандрівників і змушують глядача співпереживати. Як люди небайдужі, Наталя та Ігор вболівають за ті місця, які вони відвідали, близько до серця беруть стан споруд, які руйнуються, часто повертаються туди, де вони вже були – як от до Вищеольчедаєва у Мурованокуриловецькому районі. Представлені на виставці фотографії не мають скласти перелік визначних місць – вони покликані привернути увагу до їхньої долі, прищепити любов до мандрів путівцями рідного краю.

На виставці проводитимуться тематичні екскурсії та лекції з історичної спадщини Вінницької області.