Впродовж 21 квітня – 28 травня 2017 р. у Академічній залі Вінницького обласного краєзнавчого музею експонуватиметься персональна виставка юної художниці, учениці 6-го класу відділення образотворчого мистецтва Вінницької дитячої школи мистецтв Анни Жолонко «Анімалістичні фантазії».

Анна Жолонко народилася 13 липня 2003 р. у Вінниці. Анна – цілеспрямована, наполеглива та смілива дівчина. Захоплюється спортом, має ІІІ юнацький розряд з туризму. Відмінниця, поглиблено вивчає іноземні мови, цікавиться хімією, біологією, бере участь у різноманітних конкурсах, змаганнях та олімпіадах і хоче стати президентом школи.

У Вінницькій дитячій школі мистецтв Анна навчається у випускному класі викладача Ольги Анпілогової. Має сильну образну уяву, яскраве та оригінальне бачення, вирізняється наполегливістю та вимогливістю до себе. Постійна учасниця загальноміських мистецьких свят, шкільних, міських обласних та загальноукраїнських виставок та конкурсів. Інформацію про творчість Анни розміщено на сторінках видання «Майбутнє Вінниччини – талановиті діти».

Її перша персональна виставка «Анімалістичні фантазії» присвячена тваринам – реальним та фантастичним. З раннього дитинства Анна любить тварин, має домашніх улюбленців. Разом з батьком постійно дивиться передачі на телеканалах «Мега» та «National Geographic». Знайомство з неповторним і різноманітним світом природи привело Анну до захоплення анімалістичним жанром у живописі. Перші твори юної художниці були виконані пастеллю, гуашшю, аквареллю, зараз Анна пише переважно олією.

З іі полотен дивляться на глядача веселі бурундуки, кумедний єнот, граціозний леопард, стривожений білий ворон. Не менш переконливими є витончений, прикрашений візерунками сріблясто-блакитний олень, що ніби зійшов зі сторінок казок Бажова, прекрасний та гордий єдиноріг, величний та чарівний лев – володар фантазійної країни. Кожна тварина змальована у характерній позі, наділена особливим виразом «обличчя», промовистим поглядом, що робить їх унікальними і неповторними. У своїх творах юна майстриня поєднує декоративні та живописні прийоми, відштовхуючись кожного разу від тваринного образу.

До нинішньої експозиції увійшли 19 робіт, створених протягом останніх двох років.

Відкриття виставки відбулося 20 квітня. Привітати юну художницю прийшли рідні, викладачі, однокласники, митці, музейні працівник. Всіх присутніх потішили музичні виступи учнів Вінницької дитячої школи мистецтв.