Державна атестація, як вагома і вкрай відповідальна сторінка «біографії» навчального закладу, водночас є і потужнім стимулом для демонстрації найсильніших сторін його діяльності. У разі, коли мова йде про художню школу – це, безумовно, формат творчої експозиції. ЇЇ назва містить в собі ключову концепцію не тільки даної виставки, а і всієї діяльності закладу від часу його заснування і до сьогодення.

Вінницька дитяча художня школа має більш ніж півстолітню історію, побудовану на прямому наслідуванні класичних традицій образотворчості. Шкільна програма, відшліфована роками і десятиліттями, в першу чергу спрямована на оволодіння учнями основами академічного образотворчого мистецтва. Це той вічний і міцний фундамент, на якому наші випускники згодом будують конструкцію власного мистецького успіху та отримують професійне визнання не тільки на всеукраїнському, але й на світовому рівні. Саме тому, основну частину експозиції складають академічні роботи учнів з рисунку, живопису, скульптури, які наочно демонструють рівень їхньої початкової професійної мистецької освіти. Не менш вагоме місце посідають і творчі роботи з композиції та декоративної композиції, в яких креативний задум якісно візуалізований, завдяки вільному володінню широким спектром технічних навичок.

Разом з тим, Вінницька дитяча художня школа є живим організмом, рухливим у власному розвитку та відкритим для естетичних потреб сучасного суспільства. Протягом останніх п’яти років школа значно розширила вікові межі свого учнівського контингенту за рахунок відкриття груп раннього естетичного розвитку. Представлені в експозиції роботи наймолодших її учасників (віком від 6-ти років) переконливо ілюструють доцільність естетичного виховання від перших кроків свідомого життя людини. А той факт, що потяг до прекрасного не має вікового обмеження доводить активна діяльність у складі школи вечірньої художньої студії для дорослих. Окрім вікових рамок, було розширено технічні можливості закладу. Комп’ютерні технології, як невід’ємна складова нашої дійсності увійшли в шкільний навчальний процес ще у 2008 році. Вінницька дитяча художня школа стала першою школою естетичного виховання у Вінниці, яка ввела у свою програму предмет «комп’ютерна графіка». Відтоді наші учні є постійними переможцями всеукраїнських та міжнародних конкурсів з цієї дисципліни.

Отже, маючи в своєму арсеналі такий потужній інструментарій, як синтез класичної традиції і новаторського пошуку, Вінницька дитяча художня школа вже відбулася для багатьох знаних митців і ще відбудеться для художників поки невідомих, як міцна стартова платформа на шляху до визнання.

Юлія Присяжна

мистецтвознавець, викладач ВДХШ