21 грудня 2017 р. о 16 год. у великій виставковій залі Вінницького обласного краєзнавчого музею відкрилася виставка «Іван Горобчук. Мистецькі одкровення», на якій представлено 49 творів різних жанрів, тем і мистецьких прийомів за 20-літній творчий період, що свідчить про безупинний творчий пошук відомого вінницького художника.

Іван Горобчук – заслужений майстер народної творчості України, один з провідних українських митців, що працюють у стилістиці народної картини, у тому числі за темою «Козак Мамай» як уособлення національного героя, а також в іконописі. Він є головою Вінницького обласного осередку Національної спілки народних майстрів України, членом Національної спілки художників України.

Майстер має більше тридцяти персональних виставок у Вінниці, Києві, Харкові. Постійний учасник обласних та всеукраїнських виставок («Осінній салон», «Мальовнича Україна», «Різдвяна», До Дня художника тощо), а також виставки «Козак Мамай» у Батурині, представляв подільське мистецтво у Польщі, у м. Лодзь та м. Кельце, у Білорусі на фестивалі «Слов’янський базар». Переможець Міжнародного фестивалю живопису і графіки у м. Харкові «Парад традицій». Учасник пленерів з народного малярства.

Іван Іванович народився 17 грудня 1957 р. у с. Мончин Погребищенського р-ну Вінницької обл. Вперше як митець він заявив про себе у Вінниці у жанрі краєвиду, у яких вже можна було помітити художника із здатністю до узагальнення форми, до декоративного бачення колориту. Через певний час він віднайшов свою тему і манеру у мистецтві, за якою його можна безпомилково вирізнити. Відтоді на його полотнах постав світ українського села з його стародавніми міфами, пісенною поезією, байкарським гумором, віковічними традиціями свята і праці.

Присвячені українському селу твори мають особливу силу враження – вони пробуджують ту ностальгію минулого, яка забарвлена світлом і спокоєм, яка робить світ ідеальним – «…здається, що зроду недоля, що горе тебе не знавало…». Малярство Івана Горобчука аж ніяк не можна визначити як історичне або етнографічне за точністю деталей. Можливо, колись і ця задача стане для нього нагальною, але поки що найважливішим є вловити дух рідного краю, Поділля. Особливий розділ експозиції присвячений циклу зимових свят в українському селі –теми Різдва, козацьке Водохрище, ікони Богородиці з Дитям, Святих Варвари і Миколая, яких особливо вшановують у цей час.

Твори митця зберігаються у Фонді культури, Малій Академії мистецтв України, в українському посольстві у Сан-Франциско (США), Вінницькому обласному краєзнавчому музеї, приватних колекціях Америки, Франції, Німеччини, Ізраїлю, тощо. З нагоди свого життєвого і творчого ювілею Іван Горобчук передав свої твори Вінницькому обласному краєзнавчому музею та його філіям – «музею М. Д. Леонтовича» у с. Марківка Теплицького р-ну та музею «Битва під Батогом» у с. Четвертинівка Тростянецького р-ну, районним музеям у Літині, Хмільнику, Погребищі, музею М. П. Стельмаха у с. Дяківці Літинського р-ну, а також у фонд Донецького обласного художнього музею на звернення управління культури Донецької ОДА. Твір митця на тему Різдва – міській раді Вінниці.