До Міжнародного дня захисту дітей 29 травня 2018 р. о 12-й год. в академічній залі Вінницького обласного краєзнавчого музею відкривається виставка молодої майстрині витинанки з м. Бар Тетяни Рудик «В очікуванні дива», на якій представлено 30 творів, зроблених впродовж кількох років, проте визначальною основою експозиції стали ті одинадцять робіт, що виникли під час очікування народження доньки у пологовому будинку. Тему кохання і материнства Тетяна продовжила і надалі, бо вважає це найважливішим для жінки.

Народилася Тетяна Іванівна Рудик 31 травня 1981 р. у м. Бар. У 2001 р. закінчила Барський гуманітарно-педагогічний коледж відділення образотворчого мистецтва і розпочала педагогічну діяльність в Глинянській ЗОШ, а з 2005 р і до нині працює в Журавлівській ЗОШ І-ІІ ступенів. Бере участь у районних виставках, у 2016 р. була учасником ІІІ Міжнародної конференції.

Перші уроки майстерності Тетяна Рудик отримала від мами, яка навчала її жіночим ремеслам. Тетяна гарно вишивала, розписувала писанки, захопилася витинанкою, і цей вид народної творчості став провідним у її доробку.

«Багато за що бралася, але завжди поверталася в час душевної скрути до витинанки. Не люблю слідувати моді. Коли цим же вже займаються всі, воно перестає бути мені цікавим. А витинанка ні», – говорить про свої вподобання Тетяна Рудик. Проте зараз вона своїм учням викладає і таку нову техніку, як квілінг.

Найбільш плідний період у життя молодої майстрині розпочався з 2010 р. Саме відтоді сформувався її стиль, спосіб виконання композиції, було визначено основний сюжетний напрям. Майстриня не робить попереднього ескізу, від початку починає вирізати ножицями. В кольорі твори Тетяни досить лаконічні, вона використовує два кольори – тла і силуетного зображення. Переважно на білому тлі паперу виникають силуетні зображення чорним чи червоним – це її улюблена барва, яка має особливу енергетику, наповнену силою життя і кохання.

Кожна витинанка – втілення мрій родини чи когось з друзів, і Тетяна переконана, що вкладаючи свої душевні сили у твори, майстер робить її до певної міри магічною. Для неї самої так було з витинанкою «Зцілення», яка надала їй сили подолати недугу.

Основу виставки складають твори, зроблені у пологовому будинку перед народженням доньки. Першою витинанкою була «В очікуванні дива», що виникла в лікарні перед самими пологами, а загалом за дванадцять днів очікування було створено одинадцять витинанок. Цю тему Тетяна продовжує і надалі. Зростає її донечка, з’являються нові сюжети. Крім того, на виставці бачимо витинанки, присвячені красі оточуючого світу – квіти, пташки, лебедина вірність.

Такий тендітний і прекрасний світ відтворено у витинанці з жіночою дбайливістю і замилуванням, саме ці риси мистецтва Тетяни Рудик роблять виставку переконливою і зворушливою для глядача.