Шістнадцятий творчий десант міського палацу мистецтв минулого тижня після 12 годин автобусного пробігу досяг моря, але не досяг бажаної «досконалості». Дещо несподівано в ході операції були внесені корективи і замість омріяного Донузлава артисти вивантажилися в місті герої Севастополі. Як виявилося наше місто окрім корвета «Вінниці» взяв під своє шефське крило ще один військово-морський підрозділ аналітиків розвідки і саме для нього напередодні професійного свята українських моряків дали свій перший концерт вінничани. Пропахла фарбою і перед парадною метушнею бухта Північна на кілька годин відклала паніку і занурилася в світ пісень, танців і жартів.
Відкривало концерт тріо «Каштановий дощ» піснею-візиткою «У моря, біля синього моря». Молоді талановиті студенти аграрного університету під керівництвом відомого музичного педагога Ірини Воєнної значно виросли в своїй майстерності та виразності. Їх сильні юнацькі голоси нікого не залишили байдужими і стали переконливим прологом всього імпровізованого шоу. Контрольним в голову прозвучав вихід ветерана шефського руху відомого співака і композитора Геннадія Білявського з піснею спеціально написаної та присвяченої морякам.

Після такого потужного початку не тільки на пірсі і на українських кораблях, а й на кораблях російських ВМФ з\'явилися зацікавлені обличчя. Така увага не могло не потішити дебютантів творчого десанту співачок Анну Носову та Ольгу Мельник. Незважаючи на свій юний вік дівчата вже мають серйозний досвід виступу на естрадах самого високого рівня. Вони лауреати багатьох всеукраїнських та міжнародних конкурсів, включаючи також і телевізійні. Тому навіть втома після нічного автобусного марш-кидка не вплинули на силу їхніх голосів і на загальний настрій подачі номерів.

Так само успішно виступили і їхні однолітки з денс клубу «Болеро». Що б це не було, сольний танець, дует чи тріо - все приймалося глядачами на «ура». Та й не дивно адже керівник творчого десанту Євген Майданик вміло підібрав репертуар і стилістику гостьової програми. На цей раз танцівниці радували моряком східними танцями в стилі белі денс.

Але найбільше оплесків і сміху за традицією зривали сейви збірної команди вінницького КВН. Лідером її став неодноразовий чемпіон міста Юрій Постовий, який запросив собі в напарники фронтменів команди «Друзі» Женю Рибіна та Андрія Попадюка. Жіночі ролі на себе взяли сестри Аня і Юля Шемет.

Півторагодинний концерт завершився оваціями і букетами південних екзотичних квітів. Моряки довго не хотіли відпускати артистів (особливо акторок). Спілкування швидко перейшло в неформальну площину, обмін номерами телефонів, фотографування і дружню балаканину. Але як би не були приємні незаплановані сюрпризи, все ж у вінницької митецької бригади було своя основна мета, і її можна і потрібно було досягти ще дві години розсікаючи по кримському півострові. Далеко за північ артистам вдалося нарешті заснути в нормальних побутових умовах гуртожитків.

Ранок зустрів вінничан тріскотнею цикад і свіжим бризом з бухти Донузлав. Колись це було найбільше озеро півострова, але в ті недалекі у всіх відносинах часи, коли повертати ріки вважалося доблестю, було прийнято рішення і вузьку перемичку, яка відділяла озеро від моря розрили. Вода стала солоною, а на березі влаштували військово-морську базу кораблів на повітряних подушках. Дуже швидко флотські дотепники склали епіграму: «Є дві діри на флоті: Донузлав і Поті».

Корвет «Вінниця» вже кілька років стоїть у Донузлаві. Наш корабель за всіма статтями і заслугам претендує на ветеранський статус. Його побудували 36 років тому як прикордонний і зараз він єдиний з кораблів-ровесників свого класу не тільки в списку українських військових кораблів, але й інших держав, що поділили спадщину колишнього «союзу непорушного». Ця унікальність дозволяє мати «Вінниці» одразу два професійних свята. Крім загального для всіх Дня флоту, ще й у травні День прикордонника. У цей день гостями корвета стають ветерани, які приїжджають згадати молодість з усього СНД.

Є ще одна відмінна особливість «Вінниці»: на ній до цих пір несуть службу моряки строкової служби і половина з них набирається з призовників нашого міста та області. Ось саме до подолян насамперед який вже рік поспіль приїжджають артисти МПМ «Зоря». Це стало третьою вже відомої на весь флот особливістю нашого корабля. Командир корабля Олександр Костюк каже, що на інших кораблях багато його колег щиро заздрять такій турботі й увазі з боку вінничан до своїх підшефним.

Звичайно і вінничани ніколи не їдуть в гості з порожніми руками. Завдяки добрим і турботливим людям з ТЦ “Магігрант”, фірм «МЕД», «Авіцена», торговим марка «Ковінько», «Караван» урізноманітнюється і святковий стіл корабля і отримуються різні дрібні і великі дуже потрібні предмети, які роблять життя корабля більш цивілізованим, а службі більш легкою.

Але головним подарунком завжди були концерти прямо на пірсі для моряків усіх суден, які розділяють з «Вінницею» бухту. На цей раз повезло екіпажам кораблів «Ужгород», «Мелітополь» і «Горлівка». Багато глядачів спеціально на концерт приїжджає і приходить з сусіднього селища Верхнеозерска, хоча до нього добрих три кілометри по голому степу. Коли починає грати музика до глядачів приєднуються і бійці місцевого підрозділу морської піхоти. Публіка формується сама благодатна. Але й артисти намагаються працювати на совість. Було дано два концерти з абсолютно оригінальними програмами. А ще традиційно веселі конкурси з призами. Тому цього разу, власне як і кожного року перед цим, моряки з великим небажанням і сумом прощалися з юними вінницькими талантами. На флоті зараз служать лише півтора року, а це означає, що слова «до нових зустрічей» прозвучали далеко не для всіх присутніх на концертах глядачів.

Трохи більше ніж пів доби розділяють трап корвета «Вінниця» і прохідну вінницького міського палацу мистецтв. Це одночасно і далеко і близько. Далеко судячи з набряклих в автобусі ніг, але дуже близько судячи з засмаглих облич і повним вражень очам. Адже не тільки ми шефствуем над кораблем з гордим ім\'ям «Вінниця», але і він назавжди залишається в пам\'яті тих, хто на ньому був. Він теж піклується про нас. Він нас охороняє.


Переглядів: 2686
Поширень: 0