Громадське партнерство «За доброчесні державні закупівлі» та громадська організація «Філософія Серця»  21 листопада 2011 року презентувало у Вінниці представникам влади, громадських організацій,  бізнесу, журналістам та пересічним громадянам виставку карикатур, об’єднаних темою: «Яка ціна державних закупівель в Україні?».

Як зазначила представник Громадського партнерства «За доброчесні державні закупівлі» Алла Волошина, мета виставки - привернути увагу широкої громадськості до неефективного використання державних коштів через тендери, адже для чиновників закупівлі – це золоте дно. «Ми відібрали з відкритих джерел 12  із 150 тендерів, проведених  у 2011 році, які є, на нашу думку, резонансними і зрозумілими звичайним українцям, та передали їх в карикатурах», - зазначає пані Алла. За її словами, громадські організації, а тим більше пересічні громадяни, дуже бояться питати у влади, куди держава діває кошти, які ми щомісяця зносимо в державний бюджет. «Вони бояться просто за своє фізичне здоров’я. І страшна тема державних закупівель, тема дуже грошова - представлена в карикатурах. Те, що смішно, ‑ не страшно», - переконана Алла Волошина.

Серед 12 карикатур учасники виставки мали можливість визначити «Тендерну закупівлю 2011 року». А претендентів на це звання було чимало. Наприклад, закупівля ДНУ «Інститут інноваційних технологій і змісту освіти» Міністерства науки та освіти України підручника «Польської мови» за ціною двох електронних книжок, а саме 1165 гривень. Чи придбання Головним управлінням благоустрою та комунального обслуговування Донецької міської ради пересувних євро туалетів на суму 3,99 мільйона гривень. Один туалет коштує близько 400 тисяч гривень, як вартість автомобілю «Мерседес» класу С (з експонатами виставки можна ознайомитися на сайті Партнерства, за посиланням http://www.integrity.pp.ua/ua/news/photo/vaza18/album?albumid=7 ).

На думку голови громадської організації «Філософія Серця», члена партнерства «За доброчесні державні закупівлі» Юлії Григи, подібні виставки мають дати поштовх  до контролю державних закупівель на рівні областей. «Поки цей рух тільки набирає обертів, 8 громадських організацій у нинішньому році розпочали моніторинг тендерів  у своїх областях», - зазначила  голова ГО «Філософія серця».  За її словами, Партнерство ставить за мету, аби у кожній області України були подібні контролери.

За словами голови комітету по взаємодії з правоохоронними  органами та боротьбою з корупцією Громадської ради при Вінницькій ОДА Віктора Малиновського,  міська влада Вінниці закупила 100 урн без процедури тендеру, причому вартість однієї урни склала 1500 гривень. «Чому у городян не поцікавилися, а чи потрібні їм такі урни, а може,  ці кошти варто було б спрямувати на ремонт житлових будинків», - запитує колова комітету Громадської ради. «Нині нам розповідають про європейські  цінності. Це, на наш погляд, означає радитися з громадянами, куди спрямувати наші з вами кошти, а не купувати урни за європейськими цінами», - переконаний Віктор Малиновський.

«Законодавство про державні закупівлі в Україні схоже на гостросюжетний детектив, - вважає  голова постійної комісії з питань зміцнення законності та правопорядку, боротьбу з корупцією та організованою злочинністю Вінницької обласної ради Віталій Мрачковський. Особливо, за його словами, вражає процедура закупівлі товарів та послуг в одного учасника, яка дозволяє застосовувати корупційні схеми в тендерах. «У світлі боротьби з корупцією тема державних закупівель має бути пріоритетною, саме ці проблеми  будуть відображені в Антикорупційній програмі, яка буде винесена на розгляд депутатів  облради у грудні 2011 року», - зазначив Віталій Мрачковський.

Під час виставки карикатур для присутніх був проведений майстер-клас: «Як повідомити про корупцію в тендерах, використовуючи сайт www.integrity.pp.ua». Якщо до вас залізли в кишеню, розкажи про це всім!

Захід реалізується в рамках проекту “Об’єднуємося заради реформ” (UNITER), що виконується Pact, Inc. в Україні за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Довідково: Партнерство є постійно діючим об’єднанням неурядових організацій, засобів масової інформації, бізнес-організацій, аналітичних центрів та індивідуальних членів. Метою Партнерства є зниження рівня корупції у сфері державних закупівель з метою задоволення суспільних потреб. Пріоритети діяльності Партнерства:

·       сприяння посиленню загальної спроможності громадянського суспільства здійснювати ефективний громадський контроль за державними закупівлями в Україні;

·       публічний тиск та громадський контроль за державними закупівлями, зокрема щодо дотримання в них принципів доброчесності, конкурентності та відкритості;

·       інформування громадськості про реальну ціну неефективних державних закупівель;

·       участь у реформуванні тендерного законодавства України.


Переглядів: 394
Поширень: 0