В рамках проекту по активізації участі молоді у наступних парламентських виборах, представництво Фонду Фрідріха Еберта в Україні організовувала  5-денний тренінг для молодих активістів за методикою Форум-театру, що відбувся з 28.11.11 по 2.12.11 у готельному  комплексі «Хвиля» (Київська обл.).

 На конкурсній основі була сформована група учасників в кількості 30 осіб. Вінниччину представляв голова ГО «Молодіжна організація «СЛАВІС-ВІННИЦЯ», Мар’янчук Сергій .

На початку учасників привітала представник Фонду імені Фрідріха Еберта в Україні, Олена Давліканова. Перекладач Світлана Таранова. Захід проводив досвідчений організатор форум-театру Hjalmar Joffre-Eichhorn.

Hjalmar Joffre-Eichhorn (Болівія/ Німеччина)- постановник вистав театру пригнічених, який багато працював в різних частинах світу, в більшості у країнах, що переживають пост конфліктний період, та в країнах з перехідною економікою. Він є одним із співзасновників «Організацією із захисту прав людини і демократії в Афганістані» (Afghanistan Human Rights and Democracy Organization) та форум-театру в Кабулі, Афганістані.

Під час тренінгу учасники дізналися історію, філософію, методику  форум-театра  або «Театр пригнічених»- що це ненасильницький естетичний рух, який шукає миру і закликає людей до активної дії. На сьогодні ця форма використовується приблизно в половині країн світу як засіб зробити суспільство щасливішим; як можливість змінити обставин, що спричиняють нещастя та біль, а також посилити те, що приносить мир і злагоду; як знаряддя для досягнення економічної та соціальної справедливості, що є основою справжньої демократії.

Форум-театр - методика інтерактивної роботи, направлена на вирішення соціальних проблем. Темами вистав форум-театру можуть бути найрізноманітніші проблеми суспільства: стосунки в сім’ї  чи на роботі, між людьми різних націй, культур чи релігій, тощо. Про те головною темою вистав форум-театру є ситуація пригнічення та насильство в його різноманітних проявах, тому форум-театр називається «Театром пригнічених». Пригнічені -це ті люди або групи, які в певному аспекті – статевому,національному,економічному, соціальному, культурному , політичному чи в чомусь іншому позбавлені свого права на діалог і повагу до себе, на участь в людському суспільстві на рівноправних засадах тощо.

Суть методики форуму-театру – це пошук в рамках запропонованого спектаклю разом з учасниками і учасницями шляхів вирішення проблеми.

Форум-театр впливає на емоційний інтелект людини, формуючи творчий підхід до позитивного вирішення проблеми.

Учасники обговорювали теми перфомансу: активізація участі молоді у волевиявленні, реальні приклади причин участі/неучасті у голосуванні з власного досвіду. Дуже плідно кипіла робота в командах по виробленню ключового повідомлення перфоменсу, розроблялась узагальнення наробок  щодо проблематики. Проводився розподіл сцен та ролей, репетиції окремих сцен, підведення підсумків. А наприкінці заходу, зведення сцен і… генеральна репетиція!


Переглядів: 401
Поширень: 0