Першу в Україні регіональну антикорупційну програму ухвалено на Вінниччині сьогодні. Це рішення проголосоване й підтримане на сесії Вінницької обласної ради.

“Вітаємо всіх, хто взяв участь в її розробці, й маємо велику надію на те, що виконавча влада тепер сприятиме її впровадженню так само палко, як і обласна рада посприяла її ухваленню”, – заявили з цього приводу після закінчення сесії Вінницької облради представники інститутів громадянського суспільства, які брали активну участь у підготовці програми.

Першочерговою складовою прийнятої наразі Єдиної комплексної правоохоронної програми Вінницької області на 2010-2014 роки є розділ “Протидія корупції». Він включає 36 заходів щодо подолання корупції, на що передбачається виділити з обласного бюджету близько 400 тис. грн. За основу антикорупційної програми взяті 14 пропозицій від ГО «Філософія Серця» та ВГО «Всеукраїнська Спеціальна Колегія з питань боротьби з корупцією та організованою, які є членами Української антикорупційної коаліції інститутів громадянського суспільства.

Довгоочікувана антикорупційна програма має бурхливу історію. Ідея її розроблення виникла за результатами реалізації проекту “Моніторинг Єдиної комплексної правоохоронної програми Вінницької області на 2010-2014 роки”, який проводився ГО «Філософія Серця» з липня по жовтень цього року. Громадські експерти виявили, що на антикорупційний компонент цієї програми не було виділено жодної копійки, також не було виконано жодного суттєвого її пункту.

За ініціативи ГО «Філософія Серця» та підтримки депутата обласної ради Віталія Мрачковського й незалежних експертів у серпні цього року була утворена робоча група облради, яка у співпраці з неурядовими організаціями підготувала новий проект програми.

З того часу програма пройшла палкі обговорення на засіданнях робочої групи, на спільному засіданні всіх комісій обласної ради, на засіданні Президії ради тощо. 7 грудня ц.р. доопрацьований проект програми був представлений у ході “круглого столу” “Стан впровадження Конвенції ООН проти корупції: оцінка громадянського суспільства”, організованого Комітетом Верховної Ради України з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією за підтримки Програми розвитку Парламенту ІІ. 9 грудня відбулася його презентація в місті Києві на прес-конференції Української антикорупційної коаліції інститутів громадянського суспільства, 9 грудня – під час “круглого столу ” “Інструменти протидії корупції в Україні: практичний досвід органів влади та організацій громадянського суспільства” та 13 грудня – на всеукраїнському з’їзді об’єднання громадських організацій “Фортеця”.

21 грудня обласна рада спільно з громадськими організаціями організувала у Вінниці спеціальний “круглий стіл”, присвячений представленню остаточного варіанту антикорупційної програми. До цього заходу долучилися представники місцевих органів влади та неурядових організацій з усієї України з метою отримання практичних знань із підготовки подібних програм, як одного з ефективних інструментів протидії корупції. “Круглий стіл” відбувся за участю представників профільних комісій Вінницької обласної ради та райдержадміністрацій області.

22 грудня ц.р. заступник голови ГО “Філософія Серця” Ольга Брига (на фото) спільно з іншими членами Української антикорупційної коаліції інститутів громадянського суспільства, як співавтор обласної антикорупційної програми, представила громадськості остаточний її варіант на прес-конференції в місті Києві, а також у ході чергового “круглого столу” в Київській міській державній адміністрації, де посадовцями й громадськими експертами обговорювалися можливості підготовки подібної програми для столиці.

У КМДА відбулася робоча  зустріч начальника управління з питань правоохоронної роботи, запобігання та протидії корупції Василя Боднара та голови Всеукраїнської Спеціальної Колегії з питань боротьби з корупцією та організованою злочинністю Юрія Лавренюка, на якій оговорено можливості активного залучення громадськості до участі у розробці антикорупційної програми для міста Києва. Юрій Лавренюк запевнив Василя Боднара,  що проект програми від громадськості буде готовий в лютому 2012 року. В свою чергу начальник управління з питань правоохоронної роботи, запобігання та протидії корупції КМДА підтримав пропозицію голови Колегії й дав згоду на подальшу співпрацю у напрямку зниження рівня корупції у столиці, що стане показовим прикладом для всієї держави.

Відтак, коли 23 грудня ц.р. на порядку денному сесії Вінницької обласної ради було порушене питання ухвалення регіональної антикорупційної програми, присутні в залі депутати мали тверде переконання в її необхідності й майже одностайно проголосували за її прийняття.

 

Як уже повідомлялося, неурядові організації – члени Української антикорупційної коаліції інститутів громадянського суспільства мають на меті поширювати досвід Вінниччини й спрямовують зусилля на впровадження цільових антикорупційних програм у кожній області України, що є одним із факторів успіху реалізації Національної антикорупційної стратегії. Аналогічна робота членами Коаліції вже активно ведеться у АР Крим, Волинській, Дніпропетровській, Хмельницькій, Одеській, Житомирській та Полтавській областях.

Українську антикорупційну коаліцію інститутів громадянського суспільства заснували шість неурядових організацій. А саме, ВГО «Всеукраїнська Спеціальна Колегія з питань боротьби з корупцією та організованою злочинністю»; ГО «Антикорупційна рада України» (член Глобального договору ООН), ВГО «Комітет конституційно-правового контролю України», ГО «Філософія Серця», міжнародна ГО «Україна – Польща – Німеччина» та ГО «Європейський Вибір». Актуальність заснування Коаліції полягає в необхідності консолідації зусиль незалежних неурядових організацій задля забезпечення дієвого громадського впливу на формування й реалізацію національної антикорупційної політики України, поглиблення процесу законодавчих та інституційних реформ у цій сфері, суттєвого зниження рівня корупції у державі.

Коаліція має на меті підвищення ролі третього сектору в управлінні державою й модернізації країни, формування антикорупційної взаємодії з владою, забезпечення відкритості її діяльності й рішень, зміцнення потенціалу та інституційної спроможності неурядових організацій, розширення міжнародних зв’язків у сфері боротьби з корупцією, усунення передумов для її виникнення. Пріоритетною для Коаліції визначено участь у впровадженні та забезпеченні контролю за реалізацією Конвенції ООН проти корупції, вітчизняного антикорупційного законодавства, Національної антикорупційної стратегії на 2011-2015 рр, ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд», здійснення скоординованої діяльності інститутів громадянського суспільства в рамках ініціативи ЄС «Східне Партнерство».

Коаліція є відкритою для інших незалежних інститутів громадянського суспільства та експертів, які працюють у сфері боротьби з корупцією.

 

 


Переглядів: 305
Поширень: 0