Експерти констатують, що без подолання корупції в Україні не досягти демократичних перетворень та європейського рівня. А для цього вкрай важливим є прийняття дієвих регіональних антикорупційних програм, які б розроблялися з врахуванням Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» та Національної антикорупційної стратегії України на 2011-2014 роки. Що може зробити громадськість та влада у питаннях протидії корупції? Як підготувати дієву регіональну антикорупційну програму? Як залучати потенціал громадянського суспільства до цього процесу? Відповіді на ці питання шукали учасники спеціального круглого столу на тему: «Корупція в Україні. Порівняльний аналіз спеціальних досліджень: 2007, 2009, 2011 роки та актуальність розробки дієвої регіональної цільової програми», який відбувся 21 грудня у місті Вінниці. Ініціаторами проведення заходу виступили: Вінницька обласна Рада спільно з Творчим об’єднанням «ТОРО» (Контактна група в Україні Transparency International) та громадською організацією «Філософія Серця».

Під час заходу було представлено проект першої в Україні обласної антикорупційної програми, яку обласна влада підготувала спільно з громадськими організаціями.

Голова громадської організації «Філософія Серця» Юлія Грига (м.Вінниця) презентувала учасникам круглого столу результати моніторингу виконання антикорупційного компоненту програми «Про єдину комплексну програму Вінницької області на 2010-2014 роки». «Завдяки цьому нам вдалося привернути увагу обласної ради до фактичного невиконання антикорупційного розділу правоохоронної програми, на реалізацію якої протягом на 2010-2011 років не було виділено жодної копійки» - сказала вона. За результатами громадського моніторингу була створена робоча група (до її складу увійшли представники громадських організацій), яка підготувала нову версію розділу «Протидія корупції» Єдиної комплексної правоохоронної програми Вінницької області на 2010 – 2014 роки.

За словами голови комісії Вінницької обласної ради з питань зміцнення законності, правопорядку, боротьби з корупцією, охорони прав і свобод громадян Віталія Мрачковського, оновлений антикорупційний компонент в Єдиній комплексній правоохоронній програмі Вінницької області на 2010 – 2014 роки дозволить широкій громадськості здійснювати контроль за діяльністю органів влади на правоохоронних органів. «У рамках програми планується створити Інтернет-ресурс „Антикорупційний портал Вінниччини”, відкрити постійно діючу «Лабораторію громадських експертиз» з метою проведення громадської експертизи та громадської антикорупційної експертизи діяльності органів виконавчої влади та місцевого самоврядування щодо виявлення корупціогенних чинників. Віталій Мрачковський зазначив, що у планах підготувати, як мінімум, 10  громадських експертів в районах Вінницької області.

Окрім того, в рамках програми будуть розроблені освітні програми (курси) на антикорупційну тематику для загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладів, планується проведення студентського форуму «Молодь Вінниччини – проти корупції». «На нашу думку, починати вести просвітницьку роботу потрібно зі школярами», - зауважив голова депутатської комісії.

Загалом на реалізацію нового розділу «Протидія корупції» Єдиної комплексної правоохоронної програми Вінницької області на 2010-2014 роки планується виділити з обласного бюджету близько 400 тисяч гривень. За словами Віталія Мрачковського, 23 грудня 2011 року оновлена правоохоронна програма буде винесена на розгляд та затвердження депутатів Вінницької обласної Ради.

Як зауважив президент Творчого об’єднання «ТОРО» (Контактної групи в Україні Transparency International) Олексій Хмара, Вінниччина стала першою в Україні областю, де підготовлена антикорупційна програма, що базується на новому антикорупційному законодавстві. «Програма розроблена з максимальним залученням інститутів громадянського суспільства, експертної спільноти всієї України та відповідає реальним очікуванням звичайних людей. Саме тому можна, говорити про народження ефективної моделі спеціалізованої програми протидії корупції в Україні», - підкреслив Олексій Хмара.

На думку президента Творчого об’єднання «ТОРО» (Контактної групи в Україні Transparency International), цей досвід варто поширювати та брати за основу як на локальному, так і центральному рівнях.

Круглий стіл відбувся за сприяння Міжнародного Фонду «Відродження» та проекту “Об’єднуємося заради реформ” (UNITER), що реалізується Pact в Україні за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

 

                                                   


Переглядів: 320
Поширень: 0