Чому тепловики не люблять автономку

Усі теплопостачальні підприємства без винятку є стійкими противниками автономного опалення багатоквартирних житлових будинків. Це розбалансування внутрішньої системи опалення. Установлення автономного опалення - процес стихійний, некерований або йде з порушенням наших вимог, проектної документації. Відповідно, той хто робить отримує економічний зиск. А решта – тих, що на нашому опаленні, - мають тільки одні мінуси. В одних квартирах починається надмірний нагрів приміщень. Але це не так страшно, коли є недоотримання тепла. Тобто, люди отримують набагато менше тепла, чим могли б. Хоча на будинок подається нормальна температура. По-друге, ми як ніхто уявляємо до чого це може призвести. Автономне опалення надзвичайно шкідливе у екологічному плані. Добре, якщо це будинок старої конструкції, як-то кажуть „сталінки”. Там було передбачено пічне опалення, були димоходи. Їх можна відновити та дати продуктам згоряння газу підніматися на дах, вище будинку. Але цих будинків відносно мало. В основному всі житлові будинки сучасного типу, де така вентиляція – не передбачена. Передбачено лише на кухні невеликий вентиляційний канал, щоб відводити чадний газ від плити. В основному люди ставлять бездимоходні котли, зазвичай на кухні. Це котли, де виводиться труба через стінку під вікно собі. У подвійній трубі відводяться продукти згоряння газу, а також – набирається свіже повітря. Уже є чимало дослідів, які підтверджують: продукти згоряння (а це і СО2 – вуглецевий газ, і СО – чадний газ, а також – сполучення сірки, оксиди) потрапляють через відкриту квартирку господарю квартири з автономним опаленням або його сусідам. Тобто, свій котел нюхаєш. Але якщо цей димоход під тобою або ти живеш на дев’ятому поверсі, і під тобою ще вісім котів, а твій дев’ятий - то всі ці аромати ти вдихаєш у себе на кухні та на балконі. А є такі певні погодні умови, коли цей викид – збирається, як кокон навколо будинку. І такі досліди вже робили наші екологи. До речі, в мене дуже багато скарг від споживачів, тих, які не від’єдналися, що не можна відкрити кватирку, чадіє і тому подібне.

До того ж, при встановленні автономного опалення, іде повне розбалансування системи і нам потім доводиться втручатися, робити нову наладку. А ще фактично частину тепла ті, що переходять на автономне опалення, отримують за рахунок інших. Якщо на будинкові стоїть лічильник, то за рахунок інших споживачів. Примусити ж оформити договір місць спільного користування важко. У нашому правовому полі в Україні – біла пляма стосовно автономного опалення. Ті витрати, фактично, перекладаються на іншого мешканця. Мешканці із автономним опаленням споживають набагато менше тепла, ніж ті, що забезпечені централізованим опаленням. Але через погану теплову ізоляцію наших квартир виходить, що споживають вони значно менше, ніж якби жили в окремій квартирі в чистому полі. За такої ізоляції стін вони б витрачали набагато більше тепла. А якщо лічильника на будинку немає, це вже наші збитки. Бо ми іншим мешканцям нараховуємо за нормативами, які до речі у малоповерхових та малоквартирних будинках, занижені майже у два рази. Для теплопостачального підприємства опалювати дев’ятиповерхівку дешевше, аніж будинок з невеликою кількістю поверхів. Як правило автономне опалення влаштовують у малоповерхових будинках.

Про безпечність газових котлів

Так, якщо за ними є належний нагляд. Але не у наших умовах. Кожен котел - серйозна техніка. Він потребує наладки та постійного спостереження. У трубах, де відбувається згорання газу, виникає сажа. Її обов’язково треба хоча б раз в рік вичищати. У нас цього ніхто не робить. В результаті, опір котла знижується, якість згорання зменшується, і все більше і більше СО2 і СО виділяється. Якщо новий котел, припустимо, виділяє одиницю цих продуктів згорання, то вже той, що пропрацював рік без очистки, дві. І далі у геометричній прогресії. У будь-якому газовому котлі є автоматика горіння і автоматика безпеки, яка автоматично має відключати газ, якщо тиск газу упав. Якщо ж тиск газу піднімається, котел не повинен запускатися сам. Його треба провентилювати і запустити. Якщо ця автоматика не спрацювала, іде загазування котла і приміщення. У нас є дуже багато організацій, які займаються наладкою та обслуговуванням котлів. Але всі вони працюють по виклику і ця наладка може коштувати по 150-200 гривень на місяць. Наші люди живуть за правилом: „якщо воно працює, нехай працює, не треба туди лізти”. Такі чудеса доводиться бачити! От узяв і вмурував цей котел у стіну і тільки маленьке віконечко залишив. Закрив плиткою, сатином якимось. І як його там перевірити? І для нас в Україні вже правило – періодично вибухають ці котли, під’їзди, будинки і так далі. Зо всіма наслідками. Так само і бувші у використанні котли. У нас це розповсюджено, бо ми витягуємо занозу із певного місця тим, що ці котли виробляють і тим, що їх тут збувають і монтують. Вони ж мають не малу користь з цього. Це прибуткове діло, а не те що подавати тепло централізовано. Вони і лобіюють ці всякі закони. Вони то дозволяють, то не дозволяють і так далі. У нас в державі в цьому плані бардак повний.

Альтернативні джерела енергії і автономне опалення

У газових котлах газ немає чим замінити. Усе. Нема газу – нема тепла. Його не палитимеш ані папером, ані книжками, ані газетами. Тим більше мазутом чи іншими видами палива. Добре, якщо газу немає добу чи дві. А якщо тиждень? Чи Україна з Росією посвариться, чи аварія на газопроводі якась серйозна. У нас це трапляється. Адже газопроводи дуже старі. Оцей що зараз на наше підприємство іде збудований у 50-их роках. Тобто, йому більше 50 років, його треба міняти. А на це потрібні чималі гроші. Елементарно може таке бути, що в нас відключать газопостачання і дуже надовго. І люди будуть замерзати. Якщо ще будинок частково на нашому, а частково на індивідуальному – то ще якось це можна пережити. За рахунок сусідньої квартири, у власників автономного опалення вода не замерзне. А ці новобудови? Увесь будинок якщо? От з цієї зими наше підприємство уже частково використовували для виробництва тепла мазут. Якщо буде крайня необхідність, можна і зовсім на нього перейти. Або на інші види палива: наприклад, вугілля. У нас реально, і я це бачу, біомаса: тирса, відходи деревини, відходи сільського господарства. Для нас це цілком реально.

Тарифи зростатимуть

Якщо люди масово почнуть переходити на автономне опалення, наші витрати будуть рости. Наші тарифи в основному залежать від палива, його у тарифі 60%. А у фактичних витратах – всі 85%. Якщо зростає вартість палива, у нас зростає і тариф. Тому що частка зарплати не така велика, а ремонтів і реконструкції – взагалі мізерна. Тому, безумовно, буде зростати… Якщо весь будинок на автономному опаленні, то це ще не такі для нас втрати. А от якщо частково…

Доцільність встановлення електричних котлів

Електричні котли більш чисті і більш безпечні. Але треба знати одну річ: для того щоб обігріти квартиру треба міняти проводку. Для квартири площею 60 квадратних метрів треба мінімум 6 кВт котел. Наші ж усе мережі до будинків побудовані за таким принципом: споживає одна квартира у середньому на добу 1кВт. А тут виходить 6 кВт і тільки на один котел. Значить, треба поміняти мережі до самого котла в квартирі. А потім - по стояку. Якщо було прокладено провід 4-6 квадратів, треба 16-20. Далі, до будинку теж кабель проходить. От приклад з власного досвіду: у 1985 році я отримав квартиру у гуртожитку по Некрасова. Там газу не було, були електричні плити для приготування їжі. Згідно проекту до гуртожитку були підведені чотири кабелі по 50 квадрат. У першу зиму ми спалили цей кабель. Бо топили погано, люди включали ці плити, духовки на обігрів. Тобто, треба міняти кабелі і від підстанції до самого будинку. Бо ж сучасні розраховані на утюг, холодильник, а не на котли. А потім - треба міняти трансформаторну підстанцію. Тобто, воно тягне за собою все – практично до станції, яка виробляє цю електроенергію. Такий ще приклад. На Вінницю максимальне навантаження за годину іде 80мВт. Наше підприємство видає тепла, коли на вулиці дуже холодно, десь 150 мВт. А ми забезпечуємо тільки третю частину міста. Значить, у цілому треба 450 мВт, якщо перевести тих споживачів нашого опалення на електричну тягу. А це значить - потрібні додаткові потужності до Вінниці підвести: лінії передач, трансформаторні підстанції. Це ті витрати, які повинна понести держава. До того ж, для виробництва електроенергії на станціях треба спалити або уран, або вугілля. Якщо взяти ТЕС, то КПД у них 30%, у кращому випадку 40%. КПД нашої теплостанції: котли 94%, а самої станції – 80%. КПД найпаскудніших котелень – 50-60%. Тобто, ефективність набагато краща. Плюс, не треба забувати про величезні втрати по електромережам. У кращому випадку, це від генерації до споживача – 12-15%, і це ще дуже хороший трафік.

Перейти на рівні держави на електричну тягу - це зайва розкіш. На Заході такі приклади є. Не в усіх країнах, а тільки там, де зимовий період менший, куценький – Італія, Іспанія, Південь Франції. Там це доцільно. Далі, використовувати на опалення вітрову електроенергію. Та сама Німеччина, Данія, Нідерланди. Там багато цих потужних вітряків – вони використовують цю енергію для опалення. Знову ж таки, зима Нідерландська – це не зима українська. Там тепліше, ніж у нас. А до того ж, вітрова енергія вимагає величезних затрат на монтаж. Є країни, де велика частка електроенергії виробляється на ГЕС – це Швеція, Швейцарія. Там багато річок гірських чи ті ж фьорди. У нас же в Україні частка електроенергії на ГЕС – мізерна, десь 2-4%. Залишається атомна енергетика. Вона вважається найдешевшою, але так здається тільки спочатку. У нас чомусь ніхто не враховує, що ці атомні електростанції, коли вони відробляють свій ресурс, треба закривати. Атомний блок треба виводити з експлуатації, пригадайте Чорнобиль. Ні, я не кажу за аварії. Вона дотягне, відпрацює свій ресурс, цей блок же ж треба захоронити. Як, де і за які гроші? Наш тариф на електроенергію, яка виробляється на електростанціях, не враховує майбутній період на консервацію станції, захоронення відходів. У пресі пишуть, що ці витрати ідентичні витратам на будівництво. І до того ж, ядерне паливо саме по собі дорого коштує, а буде – все дорожчим і дорожчим. Так що це оманливо. Електричну енергію можна використовувати, якщо цей будинок, як кажуть, в чорта на кулічках. Можна використовувати і там немає газу. Але масово – це не вийде в наших умовах.

Так, є і ще одне але. Можна використовувати електроенергію на опалення – але є добове навантаження. Найбільше навантаження іде вранці – з 8.00 до 11.00 дня. І потім – з 18.00 до 23.00. Це пік, максимум, так званий. А потім вночі – провал навантаження. Підприємства стоять, світло в квартирах не горить. Для атомних блоків гранична межа навантаження - 50%. Якщо навантаження менше, це вже аварійна ситуація. Тобто, нема куди збувати електроенергію. ГАЕС в такий час працюють в режимі насосу, перекачують воду крізь турбіни – з нижнього рівня на верхній, у верхнє водосховище. А у денний час – це скидають. Це вже гідроакумулююча станція. Такий вид станції коштує дуже великі гроші і КПД таких станцій дуже високий. Тому з точки зору паливної енергетики доцільно частину наших котелень переводити вночі на спалювання електроенергії. Тобто, частково цю воду гріти на наших станціях. Котли гріють електричні, менше споживають газу чи іншого палива. Це в нас можна – на ТЕЦ. Але цього не можна робити вдома. Тобто, нам може наприклад диспетчер зателефонувати і повідомити, що сьогодні електроенергії не буде, бо там щось сталося чи не можна давати більше навантаження. Але як це довести на рівень квартири? Нас контролювати дуже легко. А ми можемо оперативно замінити електроенергію на інший вид палива. У квартирі ти цього не зробиш. І по друге – електроенергія дуже дорога. Для промислових споживачів 75 коп. кіловат-година. У нас вдома майже 25 копійок. Це компенсує витрати загальні. Якщо встановити однакову планку для всіх, то вибачте, ця квартира буде споживати шалену кількість електроенергії. Зараз 30-50 гривень, а тоді вже – 300-400 гривень. А то і за тисячу. І до цього іде. В усьому світі цивілізованому тарифи на воду, газ, електроенергію вищі для населення, ніж для інших споживачів. Так там захищають власного виробника. Роблять його конкурентноздатним. Щоправда, там і зарплати та пенсії інші.

Про незаконні підключення

Буває, що підключаються незаконно. Це можновладці, в основному. У нас же діє телефонне право, ми всі це знаємо. Тобто, у газовиків відрізалися, а до нас – не прийшли. Ми не знаємо про відключення, нараховуємо плату. Споживач не платить, ми звертаємося до суду. І вже там з’ясовується, що в нього вже чотири-п’ять років стоїть автономне опалення. У нього є документи газовиків, немає наших і з ЖЕКу. Багато хто з можновладців, коли подаємо на суд, приходить і каже: „а в мене цим жінка займається, в мене немає часу”. А як вона займається, ми це бачимо. На суді нам доказують, що ми не праві. Ухвалою скасовуються нарахування і тоді ми вже маємо списати борг.

Коли у нас замовляють техумови, ми обов’язково прописуємо, що потрібна ізоляція тепла. На стінах, підлозі та стелі. Як правило цього ніхто не робить. По-перше це дорого. А по-друге: зменшується кубатура квартири. Це 50 мм треба пенопласту покласти чи чогось іншого. Потім гіпсокартон, шпаклівка. Це на 100 мм. зменшуються розміри житла. У нас квадратні метри люди привикли жаліти. Якщо його в цій квартирі немає, не працює котел, то добре, як на вулиці плюс 10. А якщо -20? Сусідні квартири поряд з тими, де ніхто не живе, і де встановлено автономне опалення. Якщо власника там немає, то газовий котел не вмикають – без нагляду цю техніку не можна залишати. Починають промерзати стіни. А тоді у сусідніх квартирах із централізованим опаленням на стінах може виникнути конденсат. І чим тепліше буде у вас в квартирі, тим мокрішою буде стіна. Я був кілька років тому у бабусі, у неї так промерзла підлога, що вона вже не знала, що на неї класти. А знизу відключена квартира. І ковдри, і подушки – все на підлогу. І батареї гарячі, а в квартирі – холодно, бо підлога промерзла. А от якщо промерзне стеля у вас – буде капати водичка. Завдяки прийнятому у міській раді рішенню, ми вважаємо, що стане менше бажаючих. Бо дорого. І мало хто зможе собі дозволити. У Німеччині, до речі, діє правило, якщо будинок площею більше тисячі квадратів – заборонено робити індивідуальне опалення взагалі. Тільки централізовано! До речі, у Копенгагені 98% житла – на централізованому опаленні. Причому опалення у них від ТЕЦ, котелень майже немає.


Переглядів: 4847
Поширень: 0