Так, порядок допуску транспортних засобів до поїздки за кордон регламентовано пунктами 50-55 Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 07.09.1998 № 1388.

Відповідно до Порядку, до поїздки за кордон допускаються транспортні засоби, на які видані реєстраційні документи відповідно до Конвенції про дорожній рух та номерні знаки, серіям яких присвоєні літери латинського алфавіту. За відсутності у особи, що подорожує, права власності на автомобіль, оформлення документів для поїздок за кордон здійснюється на підставі заяви власника такого транспортного засобу (ТЗ) або документів, що підтверджують право користування і (або) розпорядження ТЗ. Особам, які здійснюють поїздку за кордон, на період поїздки за їх бажанням видаються свідоцтва про реєстрацію на їх ім’я. Свідоцтво про реєстрацію, видане на ім’я власника ТЗ, і документи, які підтверджують право користування і (або) розпорядження ТЗ, зберігаються у відповідних підрозділах Державтоінспекції.

Варто пам’ятати: транспортні засоби, на яких власники або інші особи виїжджають за кордон, повинні мати розпізнавальний знак України. Власники таких ТЗ перед виїздом зобов’язані укласти договір обов’язкового страхування цивільної відповідальності власників ТЗ. Автотранспорт, на який згідно із законом встановлено тимчасову заборону на зняття з обліку (крім ТЗ, придбаних у розстрочку та зареєстрованих відповідно до вимог Порядку), до поїздок за кордон не допускається.

Якщо ви тимчасово перетинаєте межі митної території України на транспортному засобі (далі – ТЗ), власником якого є інша фізична або юридична особа, у Міндоходів нагадують про необхідність подання у пункті пропуску через державний кордон наступних документів:

  • свідоцтва про реєстрацію, виданого на ім’я власника ТЗ, разом з документом, що підтверджує право користування або розпорядження цим ТЗ;
  • або свідоцтва про реєстрацію ТЗ на ім’я особи, яка здійснює поїздку за кордон, видане підрозділом Державтоінспекції за бажанням цієї особи на період поїздки.

Зауважимо, документ, що підтверджує право користування або розпорядження ТЗ не подається, якщо він належить декільком фізичним або юридичним особам та тимчасово вивозиться за межі митної території України одним із співвласників такого ТЗ. При цьому, право користування або розпорядження ТЗ декількома особами підтверджується відповідним записом у свідоцтві про реєстрацію ТЗ.

Нагадаємо, Порядок допуску транспортних засобів до поїздки за кордон регламентовано пунктами 50-55 Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 7 вересня 1998 року № 1388, зі змінами та доповненнями.
 


Переглядів: 5606
Поширень: 0