Відміна регулярного податкового збору, який сплачується власниками транспортних засобів, набула чинності згідно Податкового кодексу.

Транспортний збір тепер стягуватиметься тільки при першій реєстрації транспортного засобу з його власника, тоді як до 2011 року, окрім такого податку, сплачувався ще податок при перереєстрації транспортного засобу, а також перед проведенням техогляду щорічно або один раз в два роки (юрособами - щокварталу).

Збережена диференціація розміру збору залежно від потужності двигуна транспортного засобу, а також терміну його експлуатації.

При цьому якщо до 2011 року для кожного періоду користування автомобілем була встановлена конкретна ставка, то тепер вона визначається шляхом множення базової ставки (новий автомобіль) на коефіцієнт 2 - для автомобілів б/в до 8 років, і коефіцієнт 40 - для автомобілів б/в більше 8 років.

Згідно з новим Податковим кодексом, в цілому базові ставки збору трохи підвищилися тільки для автомобілів з об\'ємом двигуна 1001-1800 куб. см, проте при реєстрації в Україні вживаного до 8 років автомобіля будь-якої потужності доведеться платити приблизно в 1,5-2 рази більше, ніж до 2011 року.

В той же час реєстрація автомобілів б/в більше 8 років з об\'ємом двигуна 1001-2500 куб. см коштує стільки ж або дешевше.

Наприклад, за реєстрацію нового автомобіля з об\'ємом двигуна 1500 куб. см необхідно платити 75 гривень (раніше - 60 гривень), такий же автомобіль б/в до 8 років обійдеться в 150 гривень (раніше - 75 гривень), б/в понад 8 років - в 3 тис. гривень, так само як і до 2011. Кодексом також введений транспортний збір на судна, літаки і вертольоти.

1 січня в Україні набув чинності Податковий кодекс. В той же час ряд норм кодексу набувають чинності пізніше.


Переглядів: 3913
Поширень: 0