Крім того, спрощена процедура оформлення ДТП застосовується при відсутності ознак алкогольного, наркотичного сп\'яніння або перебування під впливом лікарських препаратів.

Фактично законом вводиться так званий "європротокол" (єврорапорт), що дозволяє не залучати співробітників ДАІ при незначних ДТП.

Закон прийнято з метою приведення законодавства України у відповідність з європейською практикою, відповідно до якої, якщо в результаті ДТП були отримані незначні пошкодження, це питання виключно сфери страхування, і, відповідно, ним повинні займатися страховики без участі державних органів.

Таким чином, з учасників ДТП знімається адміністративна відповідальність у тому випадку, якщо ніхто не постраждав у пригоді, а їхні автомобілі застраховані, і водії спільно сповістили страховиків про те, що трапилося.

У разі ДТП його учасники повинні невідкладно, не пізніше трьох робочих днів з дня аварії, письмово надати своєму страховику заяву про дорожньо-транспортну пригоду, а також відомості про місцезнаходження автомобіля та пошкодженого майна, контактний телефон та адресу.

Закон набуває чинності через 6 місяців з моменту його опублікування. За цей період Кабінету міністрів необхідно внести зміни в правила дорожнього руху, інші нормативні документи.


Переглядів: 2614
Поширень: 0