Досвідом подолання кризи та планами розвитку Надра Банку з нами поділилася вже екс-тимчасовий адміністратор, глава правління Надра Банку Валентина Жуковська.

Валентина Жуковська– Що було для Вас у період роботи тимчасовим адміністратором банку першочерговим завданням?

Довести дієздатність банку, переконати клієнтів у тому, що незважаючи на кризу, установа продовжує свою життєдіяльність, і ліквідність буде відновлена. Менеджмент банку дуже відповідально підійшов до питання виплат: ми скрупульозно вивчили фінансовий стан банку, провели всі необхідні розрахунки, щоб практично з моменту введення тимчасової адміністрації банк, незважаючи на мораторій, зміг здійснювати виплати клієнтам. За час роботи тимчасової адміністрації банк виплатив з поточних і депозитних рахунків понад 10 млрд грн.

– За рахунок яких чинників Вам вдалося переломити ситуацію і вивести банк «в плюс»?

Нам дуже допоміг Національний банк України в оцінці і аналізі ситуації, що склалася, виборі єфективної стратегії з стабілізації діяльності банку. Але й самі ми не сиділи, і на диво не сподівались. З моменту введення в банк тимчасової адміністрації ми чітко розуміли, що маємо розраховувати на власні сили. Хочу зазначити, що саме завдяки потужному потенціалу банку, його ресурсам, і не тільки матеріальним, а й людським – сильній команді, нам вдалося подолати всі труднощі. Пройшовши через серйозні випробування, Надра Банк зберіг ряд вагомих конкурентних переваг, таких як розвинена регіональна мережа, кваліфікований персонал, IT-база і багато іншого. В цілому все це стало не тільки базою для підтримки життєдіяльності установи, а й імпульсом для подальшого розвитку. В період роботи тимчасової адміністрації банк працював не тільки над нормалізацією діяльності фінустанови, а й удосконалював продуктову лінійку для всіх категорій клієнтів.

– Тобто в такий непростий період банк розробляв нові продукти?

Звичайно. Ми завжди розглядали кризу як тимчасове явище і розуміли, що мало просто зберегти, треба прагнути до якісних позитивних змін. Банк активно працював над тим, щоб стабілізувати свою фінансову діяльність. Один з напрямків – системна цілеспрямована робота з клієнтами щодо погашення простроченої заборгованості перед банком. Другий ключовий напрямок – це повне оновлення продуктової лінійки для всіх категорій клієнтів.

– Дайте оцінку поточному фінансовому стану банку.

Банку вдалося залучити великого акціонера, який вже капіталізував фінансову установу: статутний капітал збільшився в 10 разів – до 3,9 мільярда гривень. Ліквідність банку на сьогодні повністю відновлена. Судіть самі: на поточний момент ліквідні активи зросли до 1,6 млрд грн; щомісячні надходження юридичних осіб зросли до 3,4 млрд грн. Банк повністю виконує свої зобов\'язання перед клієнтами. На сьогодні всі нормативи банку знаходяться в повній відповідності з нормативами НБУ, а, наприклад, норматив миттєвої ліквідності банку вдвічі перевищує встановлене значення НБУ.

Про те, що банк вибрав правильну стратегію розвитку, свідчать і конкурентні позиції на ринку. На сьогоднішній день, за класифікацією НБУ, Надра Банк належить до числа найбільших фінустанов і входить до Топ-10 банків України. За перше півріччя поточного року кошти клієнтів збільшилися на 11%, і з 8-ї ми перейшли на 6-у позицію в банківському рейтингу країни, розмір активів зріс на 14%, і з 9-го ми піднялися на 8-е місце, за розміром кредитного портфеля фізичних осіб банк посідає 4-у позицію. Регіональна мережа Банку Надра займає 6-у позицію в країні.

– Які плани розвитку Надра Банку?

На сьогоднішній день практично завершено формування управлінської команди Надра Банку. Вона буде складатися з тих людей, які пройшли ці два з половиною роки з банком, забезпечили стабілізацію роботи банку й запропонували нові шляхи його розвитку.

Виходячи на ринок, нам є що запропонувати й існуючим, й потенційним клієнтам. Ми розробили нові цікаві пропозиції для всіх – і фізичних, і юридичних осіб. У тому числі, на знак вдячності тим клієнтам, які весь цей час були з нами, ми розробили «Карту лояльного клієнта», яка буде запущена з 1 вересня. Тепер, незалежно від того, якою буде вартість залучення ресурсів на ринку, ексклюзивно для цих клієнтів процентна ставка за депозитом буде завжди як мінімум на 0,5% вищою, передбачений і ряд інших переваг, про які повідомимо пізніше.

Про плани можна говорити багато, але скажу про наше головне завдання: вже в наступному році ми маємо намір повернути банку лідерські позиції на ринку і увійти до Топ-5 банків України. І я впевнена, що банку, який пройшов через випробування останніх років, – це під силу. Недарма Аристотель говорив: «Сильний не той, хто не падав, а той, хто падав і вставав!»


Переглядів: 6083
Поширень: 0