Подільська земля багата сільськогосподарськими угіддями. Тому, звісно, вирощений та зібраний врожай доцільно переробляти та споживати в даному регіоні. З таких міркувань і було започатковано будівництво сучасного комплексу ТОВ «Вінницька птахофабрика» з введенням в експлуатацію якої значно збільшились обсяги виробництва курятини в компанії «Миронівський хлібопродукт».

Ця птахофабрика найбільша не лише в Україні, за обсягами виробництва м‘ясної продукції вона найпотужніша в Європі. Слід зазначити, що на підприємстві використані сучасні передові технології по вирощуванню курчат-бройлерів та виготовленню екологічно чистої курятини.

Підприємство розвивається згідно зі стратегією, кожен крок якої реалізується вдало та вчасно для людей, які шукають стабільності в майбутньому. Саме з цього приводу керівництво розробило єдину концепцію, яка сприяє відповідальності, усвідомленості та причетності кожного члена колективу до життя великої компанії. Позитивним фактором комплексу на соціальне середовище є забезпечення додатковими робочими місцями населення, розвиток інфраструктури району та втілення в життя державних програм сільськогосподарського призначення.

Вінницька птахофабрика

Динаміка розвитку ТОВ «Вінницька птахофабрика» передбачає постійну оптимізацію всіх процесів та дедалі більшу екологічну безпечність її виробництва. Зокрема, під час будівництва птахофабрики були передбачені комплексні заходи, що забезпечують нормативний стан навколишнього природного середовища і екологічної безпеки на об’єкті.

Переробний комплекс

Всі технологічні процеси на Філії «Переробний комплекс» ТОВ «Вінницька птахофабрика» виконуються відповідно до вимог технологічної інструкції з виробництва м’яса птиці та чинних в Україні норм.

Жива птиця вирощується у власних пташниках, де проходить передзабійну витримку та ветеринарний огляд.

Бройлери завозяться до цеху забою спеціальними транспортними засобами.

Після розвантажування птиці контейнери подаються в зону перевірки наявності живої птиці, зважуються і по конвеєрній системі направляються на замочування, миття та ополіскування.

Безпосередньо автомашини після розвантаження теж миються, дезінфікуються, завантажуються чистими контейнерами та направляються до бригад вирощування за новою партією бройлерів.

Крім того проводиться поточна й генеральна санітарна обробка технологічного обладнання та приміщень.

Поточну санітарну обробку проводять щодоби в перервах між змінами, і після закінчення роботи. Поточній санітарній обробці підлягають всі поверхні технологічного обладнання, що безпосередньо контактують у процесі виробництва з харчовою сировиною й готовою продукцією, зовнішні поверхні трубопроводів, машин і апаратів, інвентар, а також підлоги й стіни цехів.

Генеральну санітарну обробку проводять не рідше одного разу на тиждень і в день її проведення повністю припиняють прийом сировини й готової продукції. Генеральна санітарна обробка включає всі заходи, передбачені поточною санітарною обробкою, а також мийку стін, вікон, освітлювальної арматури.

Санітарну обробку із профілактичною дезінфекцією хімічними засобами у виробничих цехах проводять тільки після повного видалення з них харчової сировини й готової продукції.

Філія «Переробний комплекс» ТОВ «Вінницька птахофабрика» буде переробляти 46 000 голів бройлерів на годину та випускати 1 426,0 т м’яса птиці за добу.

А стосовно відходів, які утворюються при такій кількості переробки птиці, то тут на допомогу приходять новітні технології: вакуумний збір технічних фабрикатів та транспортування по системі трубопроводів до корпусу технічних фабрикатів виробництва кормового борошна тваринного походження із застосуванням 4-х ліній безперервної дії компанії «MAVITEC».

Вінницька птахофабрика

Особливу увагу потрібно зосередити на біологічних очисних спорудах (БОС), сучасне технологічне обладнання якепоставлене, змонтоване та введене в експлуатацію голландською фірмою «NIJHUIS WATER ТECHNOLOGY» і передбачає автоматизацію технологічних процесів очищення стічних вод.Тому всі господарсько-побутові стічні води від виробничих корпусів, при безперебійній та надійній роботі БОС, очищені та безпечні потрапляють у річку Південний Буг.

Аеротенк біологічної очистки води

Технологічний процес очищення стічних вод включає такі етапи:

  • змішування - усереднення стоків;
  • двотенкова аеробна біологічна очистка;
  • фільтрація - додаткова очистка стоків;
  • ультра фіолетове знезараження стоків;
  • зневоднення надлишкового мулу;
  • зберігання надлишкового мулу на мулових майданчиках.

Вінницька птахофабрика

Накопичувальні резервуари БОС

Слід відмітити, що очищення стічних вод відбувається до необхідних нормативних показників, встановлених природоохоронним Законодавством.

Аналіз видів і рівнів впливу на навколишнє середовище та прийнятих заходів по застосуванню сучасних технологічних процесів і обладнання, раціональному використанню природних ресурсів, забезпеченню нормативних показників забруднення атмосферного повітря дозволяє зробити висновки про екологічну безпечність підприємства.

Тому, звичайно, при дотриманні всіх вищезгаданих технологічних процесів рівень екологічного ризику для довкілля та безпеки життєдіяльності населення абсолютно відсутній, адже на підприємстві вжиті комплексні заходи щодо забезпечення нормативного стану навколишнього середовища та захисту від можливих аварійних ситуацій.


Еколог Філії «Переробний комплекс»
ТОВ «Вінницька птахофабрика»
Валерій Король



Переглядів: 30410
Поширень: 0