Щоб почати будівельний бізнес, недостатньо створити будівельну компанію і мати багато грошей. Поки компанія не отримає будівельну ліцензію, а з нею - можливість проведення будівельно-монтажних робіт, то це – лише юридична адреса. Оформлення такої ліцензії - справа нудна, довга і зовсім невдячна, якщо не знати, які документи куди нести. Ми спробуєм допомогти вам розібратися в цьому.

В першу чергу почнемо з законів.

Перше, що потрібно зробити, це ознайомитися з законодавчою базою, яка регулює процедуру ліцензування будівництва в країні. Найголовніші вимоги і необхідна на початковому етапі інформація міститься в таких документах:

Закон «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» (стаття 9). Тут ви зможете знайти перелік видів діяльності, які підлягають ліцензуванню.

Постанова Кабінету Міністрів від 14.11.2000 р. № 1698, в якому наведено список всіх органів ліцензування в Україні. Вони уповноважені видавати, анулювати ліцензії, затверджувати ліцензійні умови та контролювати їх виконання.

Постанова Кабінету Міністрів від 05.12.2007г. № 1396 «Про ліцензування господарської діяльності, пов\'язаної із створенням об\'єктів архітектури». З цього документа ви дізнаєтеся про процедуру та основні вимоги, які висуваються для отримання ліцензії.

Ну що ж, з законами ознайомились. Подаємо заявку на оформлення ліцензії.

Насамперед необхідно розуміти, які роботи ви або ваше підприємство плануєте виконувати. Види робіт можна вибрати з переліку, який передбачений ліцензійними умовами. Хочемо звернути вашу увагу на те, що додавати види робіт у діючу ліцензію за процедурою - те ж саме, що і отримувати ліцензію. Тому до вибору переліку робіт слід поставитися з особливою уважністю і краще звернутися за допомогою до кваліфікованих фахівців. У той же час не рекомендується включати до списку зайві роботи, так як кожен пункт передбачає наявність кваліфікованих кадрів, матеріально технічної та нормативної бази відповідно до встановлених стандартів будівництва.

Коли ви з\'ясували, що ваш вид діяльності підлягає ліцензуванню, можна переходити безпосередньо до самої процедури. Ви можете звернутися до досвідчених юристів і таким чином заощадити час і сили. У цьому випадку від вас буде потрібно тільки надання необхідних документів, все інше зроблять фахівці. Отримати ліцензію можна і самостійно. Однак будьте готові, що вам доведеться запастися терпінням і витратити на оформлення будівельної ліцензії кілька тижнів або навіть місяців.

Але в кожному разі, найперший пункт процесу ліцензування - підготовка заяви. Разом з коректно заповненою заявою кандидат подає відповідні документи (їх перелік вам підкажуть юристи, якщо ви звернулися в консультаційний центр по ліцензуванню, або, якщо ви отримуєте ліцензію самостійно, то зможете дізнатися його в законодавчих постановах, зазначених вище).

Зверніть увагу, що при неправильному заповненні заяви або надання неповного пакета документів, ваша заява повертається, і процедуру доведеться починати з нуля.

Які терміни видачі ліцензії?

Якщо заява оформлена вірно, і надані всі необхідні документи, вони потрапляють на розгляд ліцензійної комісії, яка протягом 10 днів робить висновок по документах. Далі орган ліцензування протягом 7 днів має прийняти рішення про видачу або відмову у видачі будівельної ліцензії.

Термін дії ліцензії, яка виходить вперше, - 3 роки, повторно - 5 років.



Переглядів: 4186
Поширень: 0