Проблеми медичного страхування та соціального захисту працюючого населення Вінниччини обговорювали учасники прес-конференції, яка відбулась у «Вінницькому прес-клубі».

Сьогодні в Україні існує ціла низка нормативно-правових актів, які гарантують працівникам право на безпечну працю та на соціальний захист в разі роботи в шкідливих та небезпечних умовах. Наявність нормативно-правових документів, які є підґрунтям для санітарного нагляду за умовами праці, моніторингу профзахворювань не є достатньою умовою для розв\'язання проблеми захворювання працюючих. Основна причина полягає в економічній неспроможності більшості підприємств, руйнуванні системи медичного забезпечення працюючого населення та байдужого ставлення до свого здоров\'я більшості працюючих. Мовляв, крива винесе, зі мною цього бути не може.

Реалії буття говорять про інше. За 2012-2013 роки у області 23 людини померли на роботі.

Усі вони перед тим проходили медичні огляди й стан їх здоров\'я був задовільним.

Профогляди працюючим мають проводити роботодавці своїм коштом. Цього року 95% людей його пройшли. Але проблема у тому, що багато хто робить це формально, або по знайомству, або через «благодійні внески, подяки» - приніс книжки, а завтра забрав…

Заступник начальника управління виконавчої дирекції Вінницького обласного відділення Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань Олександр Бєлов каже, що лікарі халатно ставляться до профоглядів, а пацієнти не переживають навіть за себе. А для того, щоб пройти якісний медогляд, треба заплатити 3-4 тисячі гривень.

В свою чергу начальник управління особистого страхування ПАТ «Страхова компанія «МІСТО» Олена Войцехівська наголосила на тому, що придбавши поліс медичного страхування можна пройти якісне обстеження у Вінницькому діагностичному центрі не витрачаючи такі великі кошти. Олена Олександрівна розповіла про програми добровільного медичного страхування, які впроваджує ПАТ «Страхова компанія «МІСТО» і, порадила роботодавцям та працівникам страхувати своє здоров\'я.

Це невеликі гроші, але допомога реальна, - наголосила Олена Войцехівська, - сьогодні керівництво таких підприємств та установ , як ТОВ "Аграна Фрут", ВАТ «Вінницяоблводоканал», Вінницька міська рада та ряду інших впроваджують у колективах добровільне медичне страхування, і мають від цього реальні результати.

Щодо державного соціального страхування працюючих, то воно має низьку питому вагу виплат по відшкодуванню витрат на лікування професійних захворювань. Щоб отримати відшкодування людям доводиться чекати місяцями. Тоді, як виплати по страховим полісам страхової компанії «Місто» проводяться одразу після настання страхового випадку.

Учасники прес-конференції: начальник управління особистого страхування ПАТ «Страхова компанія «МІСТО» Олена Войцехівська, заступник директора Департаменту праці та соціального захисту Вінницької ОДА Микола Стефанков, заступник начальника управління виконавчої дирекції Вінницького обласного відділення Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань Олександр Белов та начальник державної інспекції нагляду за промисловою безпекою та охороною праці територіального управління Держгірпромнагляду у Вінницькій області Олексій Хмелєвський зійшлись на тому, що роботодавцям потрібно більше приділяти уваги якості профоглядів та укладати договори медичного страхування колективами для контролю їх якості. У зв\'язку із визначенням Закону України «Про державне соціальне страхування від нещасних випадків та професійних захворювань» вузького сегменту хвороб, віднесених до професійних, рекомендувати працюючим укладати договори страхування на випадок захворювань в працездатному віці.


Переглядів: 4181
Поширень: 0