Найчастіше чутки і міфи народжуються від незнання, а точніше - від боязні перед тим, що тобі невідомо. Правдива інформація - це єдина зброя, якою можна протистояти домислам. Щоб розібратися з усіма чутками, пов\'язаними з картоплею фрі, «Экспертвкуса»вирішив відвідати місце його виробництва - завод FamFrites, розташований у м. Леборк (Польща).

МІФ № 1: КАРТОПЛЯ ФРІ РОБЛЯТЬ ІЗ ПОРОШКУ.

Інформація про те, що картопля фрі роблять з порошку, - це вигадка. Швидше за все, вона народилася в головах тих недовірливих громадян, які помилково вважають, що не може вродити картопля такого розміру. «Ну подивіться, які довгі виходять з нього соломки!» Насправді така картопля є, це сорти Сантана, Інноватор іРассет Бурбон. Причому, щоб ця елітна картопля була максимально смачною і корисною, Farm Frites постійно перевіряє грунт, де її вирощують, на відсутність шкідливих речовин і комах, а поля обладнані системою автоматичного контролю зрошення та використання добрив.

МІФ № 2: У КАРОПЛІ ФРІ НЕ ЗАЛИШАЄТЬСЯ НІЧОГО КОРИСНОГО.

Справа в тому, що картоплю чистять особливим способом. Спочатку картоплини обдають парою - від цього шкурка розм\'якшується. Потім її зчищають спеціальними щіточками. Цей спосіб очищення має перевагу перед традиційним, оскільки дозволяє значною мірою зберегти найбільш насичений вітамінами верхній шар картоплі. Смажиться овоч всього 3 хвилини, тоді як в домашніх умовах теплова обробка триває довше - 20-25 хвилин. Тому в картоплі фрі зберігається досить корисних речовин.

МІФ № 3: ДЛЯ СМАЖЕННЯ ВИКОРИСТОВУЄТЬСЯ СУМНІВНАОЛІЯ.

Це не так. Використовується тільки високоякісна натуральне соняшникова олія. Вона набагато краще адаптована до смаження у фритюрі, ніж звичайне масло. Під час виробництва такої олії до неїставляться підвищені вимоги. Тому в результаті вона виходить більш стійкою до високих температур і менше окислюється киснем повітря. Ще один важливий момент –олію своєчасно міняють. Не робити цього просто неможливо – професійна лінія по виготовленню картоплі фрі, американської фірми ««HannyPeny», (така встановлена в «Гроші») обладнана спеціальними датчиками, які контролюють якість та прозорість олії. При найменшому її забруднені процес приготування фрі просто автоматично зупиняється і використана олія зливається і замінюється на нову!

ДО РЕЧІ, ПРО ХРУСТКУ СКОРИНКУ

Ви помічали надзвичайно приємну структуру картоплі фрі? Зовні хрумка скоринка, а всередині ніжна консистенція, що нагадує печену картоплю. Домогтися такого ефекту шляхом смаження у звичайній фритюрниці практично неможливо. Як же це виходить? На заводі FarmFrites картоплю нарізують, бланшують, а потім опускають в гарячу олію на 2-3 секунди. Так, ще в сирому овочі, утворюється злегка просмажена скоринка. Потім картоплю швидко заморожують і відправляють за призначенням. При подальшому смаженні скоринка перешкоджає проникненню олії всередину продукту. Завдяки цьому, картопля фрі виходить не тільки смачною, але й менш жирною, ніж при використанні інших способів смаження.

Отже, для виробництва картоплі фрі використовуються тільки елітні сорти картоплі - Сантана, Рассет Бурбон і Інноватор, що мають необхідний розмір, текстуру і смак. Крім того, це абсолютно природні сорти.

Завдяки особливій переробці картоплі - чищенню за допомогою пари, попередньому обжарюванню і швидкому заморожуванню - у ньому зберігається максимальна кількість вітамінів і корисних речовин.

Завдяки застосуванню спеціальної технології картопляфрі має хрустку скоринку і внутрішню текстуру, що нагадує печену картоплю.

Для смаження картоплі фрівикористовують тільки натуральну високоякісну рослинну олію, за якістю якої постійно стежать.

Смаження картоплі достатньо швидке (3 хвилини), що також дозволяє зберегти максимально можливу кількість корисних речовин. А вже готова порція чекає свого клієнта не більше 5 хвилин. Тобто, кожен покупець отримує тільки свіжопідсмаженукартоплюфрі.

КОМЕНТАРІ ЕКСПЕРТА

Петро Карпенко, зав. відділом дієтології Інститут екогігієни і токсикології ім. Л. Медведя

Картопля - дуже цінний продукт. Він є важливим джерелом вітамінів С, B1 і B2, калію, йоду, натрію, магнію, заліза. Але, зрозуміло, в процесі приготування певна частина корисних вітамінів і мікроелементів може бути втрачена. Відомо, що тривала теплова обробка не йде на користь продукту. Як зберегти в картоплі максимальну кількість необхідних організму речовин? Все залежить від способу обробки. У великих підприємств громадського харчування для цього є великі можливості. Адже їм служать досвід і знання фахівців з усього світу.

Приміром, у сучасних закладах торгівлі та харчування застосовується цілий ряд інноваційних технологічних заходів щодо забезпечення корисності вироблених страв. Крім того, жорсткий контроль якості та безпеки тут здійснюється на всіх етапах: від вирощування картоплі до його подачі клієнту. Ці сучасні технології гарантують отримання якісного і смачного продукту.

За матеріалами журналу «Эксперт вкуса»



Переглядів: 7967
Поширень: 0