Останнім часом багатьох людей хвилює, наскільки необхідно страхувати свою квартиру, або можна спокійно обійтися без цього. В основному помешкання страхують у новозбудованих житлових мікрорайонах: ті, хто щойно купили нове житло, зробили дорогий ремонт або взяли кредит.

- У лютому цього року мене затопили сусіди, - розповідає Ольга Желіховська мешканка однієї з квартир будинку по вулиці Келецькій, 14, - півтори години лилась вода зі стелі. Сусідів не було вдома, а в них лопнуло з’єднання на трубі. Я одразу звернулась в ЖЕК – був складений акт, сфотографували квартиру і звернулась до страхової. Впродовж п’яти останніх років купуємо страховий поліс в «AКСA». І тут почалось… У Вінницькому відділені, де я страхувала квартиру, мені вказали на Київ. Подзвонила. Відпрошувалась з роботи у день приїзду страхового агента. Неодноразово надсилала на Київ копії договору. Через три місяці отримала страховку, якої вистачило на фарбу, шпалери та ламінат. Самі ремонтні роботи бригаді довелось робити за власні кошти. Звичайно, страхувати житло буду й надалі - запевняє пані Ольга, - але поміняю страхову компанію.

Найбільш професійну консультацію по страхуванню житла може надати страховий брокер. Хоча досить інформативними є і відгуки про компанію від сусідів, в мережі Інтернет.

- А я квартиру застрахувала тому, що вона у мене іпотечна і повинна бути застрахована за умовами договору, - розповідає Вікторія Самиш мешканка будинку по вулиці Зодчих, 4. - Торік у сусідів зверху рвонула труба з гарячою водою, і все, що було в стояку, вилилося в мою квартиру. Вода стояла по кісточки! Я відразу подзвонила в страхову компанію «ТАС». На наступний день прийшов агент, все сфотографував. Якийсь час пішов на формальності, і в січні я отримала 20 тисяч гривень, яких мені вистачило на ремонт.

30 копійок за квадратний метр житла на місяць платять вінничани, які застрахували житло від підтоплень, пожеж, наслідків стихійного лиха, вибуху газу, пошкодження сторонніми особами та інших ризиків у страховій компанії "МІСТО".

Протягом п’яти робочих днів компанія відшкодувала збитки у повному обсязі, як і передбачав договір, постраждалому від підполеннявінничанину, який мешкає в одній з квартир по простекту Юності. Страхова залучила будівельників, які виконали необхідний ремонт.

Вінничанин Юрій Приходько каже, що при виявленні слідів намокання стелі - відразу подзвонив у офіс компанії:
- Через годину приїхав представник і замовив ремонтні роботи. Ремонт зробили дійсно швидко. Звичайно, я задоволений, так як не морочився ні з ЖЕКом, ні з грошима на ремонт - каже Юрій Приходько. - Після короткого замикання не працювала також люстра – її замінили. Згодом компанія посприяла у перекритті руберойдом даху.

- На балансі ЖЕКу «УЮТ» 53 житлових будинки, а це майже три тисячі квартир (мікрорайони «Поділля», «Академічний», частина будинків по вулиці Пирогова) і 40 відсотків з них застраховано, - розповідає начальник ЖЕКу «УЮТ» Володимир Ступак. – Мешканці нарешті починають усвідомлювати необхідність страхування. У нас найстаріший будинок зведений у 2002 році, тобто всі будинки в хорошому стані, але щороку ми маємо 30, а той більше випадків підтоплення помешкань і, всі вони з вини жителів.

***

Сьогодні на страховому ринку України діє понад 400 страхових компаній. Умови відшкодування у них різноманітні, але щоби не стати жертвою, перед укладанням договору страхування слід уточнити декілька основних позицій:

  • Категорії застрахованого майна. На жаль, багато клієнтів отримують відмови у виплатах через те, що у них застраховані лише конструктивні елементи квартири, тобто виплата наступить у випадку тотального знищення квартири.
  • Рівень франшизи. Сума, яка не виплачується страховиком повинна бути помірною, бажано не більше 1 тисячі гривень.
  • Механізм виплат. Компанія може проводити організацію ремонту, робити власну калькуляцію чи виплатити певну суму на квадратний метр пошкодженого житла.
  • Покриття відповідальності перед сусідами. Часто договори експрес-страхування не містять такої умови.
  • Ліміт виплат. Напевно, не розумно страхувати квартиру на 3 тисячі гривень, коли її вартість втричі більша.
  • Термін виплат. Якщо термін виплат написано не чітко у договорі – готуйтесь до десятилітньої переписки.



Переглядів: 4017
Поширень: 0