Упереджене ставлення до навчання, виховання, соціальної та професійної реабілітації людей, що мають особливості розвитку, ще досі існує у нашому суспільстві. Якщо у м. Вінниця інклюзивна освіта та соціальні реабілітація починає набирати обертів, то у районних центрах та селах вона залишається на досить низькому рівні. Батьки «особливих» дітей знаходяться у стані постійної напруги, тому і опускають руки через засмучення станом здоров’я та невизначеним майбутнім своїх дітей. Батьківська невпевненість, необізнаність щодо нормативно-правової та законодавчої бази веде у глухий життєвий кут. Адже, насправді, дитина з особливими потребами має такі ж права, як і здорова дитина. Вона так само хоче жити повноцінним життям. Тому ГО "Паросток" постійно проявляє соціальні ініціативи, щодо підтримки родин, які виховують «особливих» дітей.

У Вінниці відбувся Другий обласний форум батьків дітей з інвалідністю

16 січня 2014 року у м. Вінниця у виставковому залі Торгового дому «Інтершик» відбувся Другий обласний форум батьків дітей з інвалідністю. Захід проходився за ініціативи Вінницької міської громадської організації соціального розвитку та становлення окремих малозахищених категорій молоді «Паросток» та підтримки Департаменту соціальної політики облдержадміністрації, Департаменту освіти та науки облдержадміністрації та Вінницького центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів «Промінь» Міністерства соціальної політики України. Форум проходив у рамках проекту «Обласна просвітницька програма «Особлива дитина», який фінансується за рахунок коштів обласного бюджету.

Під час проведення заходу було обговорено теми соціального забезпечення та соціальної підтримки людей з інвалідністю та членів їхніх родини на Вінниччині; нормативно-правової та законодавчої бази впровадження інклюзивного навчання; професійної реабілітації людей з інвалідністю; можливістю отримання вищої освіти людьми з інвалідністю; навчання та реабілітації осіб, що живуть з ВІЛ/СНІД; проблеми соціальної, психологічної та духовної підтримки та супроводу сімей, які виховують «особливих» дітей, тощо.

У роботі Другого обласного форуму батьків дітей з інвалідністю взяли участь представники Департаменту соціальної політики облдержадміністрації, Департаменту освіти та науки облдержадміністрації, районних управлінь соціального захисту, Вінницького центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів «Промінь», Вінницького міжрегіонального центру професійної реабілітації інвалідів, Вінницького соціально-економічного інституту, Вінницького центру СНІДу, представники громадських організацій та батьки «особливих дітей». Гостями Форуму були представники Фонду "Дитина з майбутнім" та Центру раннього розвитку ВБО «Даун Синдром». Учасники заходу отримали корисну інформацію, яка допоможе їм зробити нові кроки у соціалізації та адаптації «особливих» дітей.

Батьки та учасники форуму наголосили на потребі щорічної організації обласного форуму батьків дітей з інвалідністю на Вінниччині.


Переглядів: 3070
Поширень: 0