Планується, що обсяги хліба, який виготовляється для профілактики йододефіциту серед населення зростуть до 30 тонн на місяць. Тепер компанія випускає з додаванням йодованої солі хліб «Звичайний», «Софіївський», «Курор¬тний», «Карпатський особливий» торгової марки «Хлібна хата» та хліб «Артемівський» і «П’ятничанський» ТМ «Вінницяхліб».

Раніше, компанія пристала на ініціативу міжнародних організацій «ЮНІСЕФ» (Unisef) та «ГЕЙН» (GAIN) і випустила один вид хліба з додаванням йодованої солі, в основному для інформування населення про загрози нестачі йоду в організмі та вивчення попиту на даний продукт. Досвід перейняли у Швейцарії, де використання йодованої солі у харчовій промисловості вже давно стало нормою. Такий хліб за смаком не відрізняється від звичайного, але корисніший для здоров’я. Продажі «Карпатського особливого» з йодованою сіллю зросли в компанії на 30%.

Упродовж цього часу на підприємствах «Концерну Хлібпром» працювали над впровадженням корисних новинок, проводили дослідження та отримали висновки Інституту екогігієни і токсикології ім. Л.І. Медведя про вміст йоду у продукції та безпечність її споживан¬ня. Буханець 500-грамового хліба виробництва «Концерну Хлібпром» містить близько 55 мКг йоду.

Проблематика:

За даними «ЮНІСЕФ» - сьогодні в Україні дефіцит йоду відчуває близько 70% населення, а 2/3 дітей в таких умовах можуть мати відхилення в інтелектуальному розвитку.

Дефіцит йоду є причиною багатьох хвороб, перш за все – це збільшення щитовидної залози, що викликає затримку розумового та фізичного розвитку дітей, неврологічний кретинізм, погіршення зору та низку інших захворювань. При недостатньому забезпеченні йодом дорослого населення значно знижується працездатність, яка так необхідна для власного розвитку та повноцінного життя.

120 країн світу використовують йодовану сіль, як найефективніший спосіб профілактики йододефіциту, в т.ч. через додавання її до продуктів харчування. Наприклад, у Нідерландах використання йодованої солі у виробництві хліба забезпечує 50% усього споживання йоду.

В Україні ж сьогодні середнє денне споживання йоду складає від 50 до 80 мКг, тоді як добові потреби населення удвічі більші - 150 мКг. Збагачення йодом хліба має низку переваг, оскільки хліб є традиційно доступним продуктом харчування, який вживається щоденно.

Довідка:

ПАТ «Концерн Хлібпром» входить до групи найбільших виробників хліба в Україні і об’єднує в своєму складі 8 виробничих підрозділів у Львівській та Вінницькій областях. Компанії належать торгові марки – «Хлібна хата», «Вінницяхліб», «Bandinelli», «Наминайко».


Переглядів: 3195
Поширень: 0