За світовою статистикою, кожна п’ята родина не може мати дітей. Україна, на жаль, – не виняток. Проблема безпліддя, спричинена багатьма факторами, щороку стає актуальнішою і запобігання цієї трагедії багатьох українських родин сьогодні покладене на фахівців зі штучного запліднення.

Більше двох сотень вінничан звернулись за допомогою штучного запліднення у центри «Мать и дитя»

Днями мережа медичних центрів «Мать и дитя», котра за роки існування подарувала щастя багатьом українським родинам, презентувала у Вінниці соціальний проект «Відкриті двері материнства».

Як розповіла генеральний директор мережі «Мать и дитя» Наталія Данкович, у Вінниці вже є діти, народжені за допомогою штучного запліднення, проведеного фахівцями центру. Всього ж обстеження у центрі на сьогодні пройшло понад 270 подружніх пар з Вінниці та області. «Кілька днів тому 32-річна вінничанка, яка десять років не могла завагітніти, стала щасливою матір’ю. У неї народився хлопчик вагою 3200 грамів», - розповідає керівниця центру, якого визнано провідним у сфері репродукції в Україні. До речі, як зізналась пані Наталія, троє з п’яти її дітей також з’явилися на світ за допомогою штучного запліднення.

Більше двох сотень вінничан звернулись за допомогою штучного запліднення у центри «Мать и дитя»

Всього ж центром «Мать и дитя» за 2013 рік, проведено більше 1800 циклів екстракорпорального (штучного) запліднення. Лікарі запевняють: діти, народжені після штучного запліднення, за станом здоров’я не відрізняються від «звичайних».

Сьогодні чимало родин питання батьківства відкладають на пізніше, віддаючи перевагу кар’єрі й вирішенню побутових справ. Утім, вік батьків, а насамперед матерів, може з часом стати на заваді, наголошує Віра Воробей-Віховська, акушер-гінеколог і репродуктолог. Центр «Мать и дитя» пропонує у таких випадках можливість заморожування здорової яйцеклітини матері до того часу, коли вона зважиться народити дитину. Утім, лікарі застерігають, що з віком здатність матерів до народжування, на жаль, зменшуватиметься. А відтак, завчасна консультація у репродуктолога може стати необхідною. За словами акушера-гінеколога, репродуктолога центру «Мать и дитя» Віталія Радько, приводом для хвилювання може стати різний термін, за який пара не може завагітніти.

Більше двох сотень вінничан звернулись за допомогою штучного запліднення у центри «Мать и дитя»

- Якщо жінці до 30 років і спроби завагітніти впродовж одного року є безрезультатними, треба звертатись по допомогу до репродуктолога. Чим старша жінка, тим коротший термін. Для жінок 30-35 років він становить уже 6 місяців, 35-40 років – 3 місяці. Жінкам, яким вже за 40 років, при бажанні мати дітей без допомоги репродуктологів не обійтись, - каже Віталій Радько.

Більше двох сотень вінничан звернулись за допомогою штучного запліднення у центри «Мать и дитя»

За 2013 рік, центром «Мать и дитя» надано більше 12 тисяч безоплатних консультацій подружнім парам, які не в змозі самотужки зачати дитину. Крім того, центр проводить консультаційні бесіди у телефонному режимі та в мережі Інтернет. Це дає можливість дізнатись проблеми пари окремо та визначити методи, якими можна зарадити. Центр активно співпрацює з лікарями у регіонах, в тому числі й у Вінниці. За словами доктора медичних наук Наталії Данкович, у нашому місті, приміром, контактують із Центром планування сім’ї, з головним акушером-гінекологом області.

Лікарі «Мать и дитя» наголошують на гнучкій ціновій політиці центру, послугами якого користуються українці в усіх регіонах. Середня вартість програми екстракорпорального запліднення коштує 31900 гривень. При цьому, запевняють лікарі, висока ефективність запліднення уже з першої спроби. Невдачі, як правило, можуть бути пов’язані з генетичними проблемами. Втім, не варто впадати у відчай. Серед методів вирішення проблеми лікарі пропонують донацію яйцеклітин або сперматозоїдів, а також сурогатне материнство.

Більше двох сотень вінничан звернулись за допомогою штучного запліднення у центри «Мать и дитя»

- Найчастіше ми займаємось складними випадками, де класичні підходи лікування безпліддя стають неефективними. Основний вік наших пацієнтів – за 35 років. Окрім самого запліднення, ми також визначаємо стать дитини на ранніх стадіях, проводимо дослідження на предмет генетичної сумісності подружніх пар, визначаємо спадкові хвороби батьків, які можуть стати на заваді зачаттю дитини, або ж здоровому народженню немовлят, - підкреслює Наталія Данкович.



Переглядів: 13034
Поширень: 0