Грім не гряне – мужик  не перехреститьсяЯкраз у літню пору наше помешкання найчастіше наражається на ризик бути пошкодженим від вогню, восени – від стихійних лих, пориву вітру. А окрім того існують випадки крадіжок, вибуху газу, затоплень…

Звичайно ми не можемо захистити свій будинок від усіх несподіванок, але можемо забезпечити відшкодування збитку за рахунок страховиків.

Тема страхування житла не надто популярна тема. І вінничани тут не виняток. Стара і всім відома істина, що наш будинок – наша фортеця, аж ніяк не відноситься до мешканців багатоповерхових будинків, які на власній кишені та нервах відчули всі сюрпризи комунальних негараздів. Просто у когось їх більше, у інших менше.

За статистикою майже кожна квартира за весь час свого існування страждала від підтоплення: чи то сусіди згори залили, чи не витримали лихої долі сторічні водопровідні труби, чи підвів китайський гнучкий водопровідний шланг. Наслідки невтішні: ми потерпаємо від підтоплення або комусь створюємо купу проблем. Добре, коли все обмежується невеличкою плямою на стелі, але ж буває,що вода руйнує перекриття, стіни, побутову техніку. Не обминули вінничан і пожежі.

У відповідності до інформації Вінницького міського сектору Державної служби України з надзвичайних ситуацій на території міста Вінниці у 2013 році зареєстровано322 пожежі, економічні втрата від яких склали 12 млн. 540 тис. грн. Відтак, щоденно у місті Вінниці в середньому виникала 1 пожежа, економічні втрати від якої складали 38,9 тис. грн., в яких загинуло 6 осіб та травмовано 10.
Основними причинами виникнення пожеж в місті стали необережне поводження з вогнем – 197 випадків, порушення правил пожежної безпеки під час монтажу та експлуатації електромережі – 86 випадків, дитячі пустощі з вогнем – 4 випадки, порушення правил пожежної безпеки під час монтажу та експлуатації пічного опалення -10 випадків та зафіксовано 13 випадків підпалу.

Отже, у більшості випадків причинами пожеж є нехтування населенням елементарних вимог пожежної безпеки.

Відповідно до аналітичних даних компанії GFKG ROUP в Україні зацікавлених у купівлі страхового полісу на квартиру чи дім –1.9%. Зовсім інші статистику демонструють мешканці, які нещодавно стали учасниками трагедії під назвою пожежа. Так, страхова компанія «МІСТО» провела ціленаправлену роботу із мешканцями кількох будинків, в яких сталися випадки резонансних пожеж у 2013 році: Юності, 22, Порика, 21 та Талалихіна, 3. Після цього страховим захистом зацікавилося вже 15% городян.

Пасивність мешканців та байдужість просто вражає. Якщо ще хата може бути з краю, то квартира аж ніяк. Особливо, коли йдеться про несанкціоноване перепланування, до якого зараз вдаються мешканці кожної третьої квартири та зашивання під плитку чи дерево інженерних комунікацій, які проходять через технічні ніші квартир. Димовентеляційні канали теж переплановують і перелаштовують, щоб було комфортніше, не думаючи про небезпеку, яку створюють собі та сусідам. От і виходить, що мешканці багатоповерхівок живуть в очікуванні грому, а тоді починають хреститись і шукати крайніх, часто якими є самі. Не захищають своє житло, а свідомо руйнують та створюють небезпеку для інших.

Якщо стається надзвичайна ситуація, пов’язана з погодними умовами чи вибух газу, чи прориви систем водопостачання, пожежі городяни зазвичай звертаються до підприємства, яке надає їм житлово-комунальні послуги. У місті Вінниці 11 таких підприємств, з яких 7 комунальної власності та чотири - приватних. Фахівці обстежують місця аварій та складають акт, який мешканці подають до суду чи несуть до міської ради, щоб надали матеріальну допомогу.

Тому й біжать погорільці та підтоплені до міської влади. А наскільки вистачить того бюджету?

12 травня цього року велике горе сколихнуло всю Україну – вибух у багатоповерховому будинку у Миколаєві. Влада проводила рятувальні роботи, родичі похоронили своїх близьких. Кошти для потерпілих, як завжди, шукали всім миром… Адже діє давно відома приказка: «Доки грім не гряне – мужик не перехреститься». До цивілізованого захисту житла не спішить ні влада, ні мешканці. Хоча у 60-ті роки минулого століття страхування житла – був дійсно дієвий та ефективний механізм компенсації збитків. Тому на часі звернення до профільного міністерства для створення цивілізованого та реального страхового захисту житла українців від несподіванок долі.

ПОРАДИ ПРИ СТРАХУВАННІ:

Сьогодні на страховому ринку України діє понад 400 страхових компаній. Умови відшкодування у них різноманітні, але щоби не стати жертвою, перед укладанням договору страхування слід уточнити декілька основних позицій:

  • Категорії застрахованого майна. На жаль, багато клієнтів отримують відмови у виплатах через те, що у них застраховані лише конструктивні елементи квартири, тобто виплата наступить у випадку тотального знищення квартири.
  • Рівень франшизи. Сума, яка не виплачується страховиком повинна бути помірною, бажано не більше 1 тисячі гривень.
  • Механізм виплат. Компанія може проводити організацію ремонту, робити власну калькуляцію чи виплатити певну суму на квадратний метр пошкодженого житла.
  • Покриття відповідальності перед сусідами. Часто договори експрес-страхування не містять такої умови.
  • Ліміт виплат. Напевно, не розумно страхувати квартиру на 3 тисячі гривень, коли її вартість у сто разів більша.
  • Термін виплат. Якщо термін виплат написано не чітко у договорі – готуйтесь до десятилітньої переписки.

Коментарі

Наталія Панчук- Мешканці Вінниці не є активними страхувальниками свого житла, - розповідає голова Асоціації органів самоорганізації населення м. Вінниці Наталія Панчук, - впродовж останніх трьох років до нас ніхто не звернувся з проханням допомогти зі страхуванням будинку чи то господарської будівлі. Наші люди чомусь не довіряють страховикам. Зі слів багатьох власників автомобільного транспорту, вони добряче обпеклися на страхуванні машин. Та коли трапляється біда бігають по всіх інстанціях шукаючи порятунку.

Юрій Краківський- Особливістю договору страхування житла від компанії «МІСТО» є відсутність потреби огляду помешкання, низька ціна - 150-200 гривень на рік, можливість помісячної оплати через термінали, банки або відділення пошти разом із комунальними платежами. В страховку входить також ризик відповідальності перед сусідами. Загальний ліміт виплати встановлено на рівні 100 тисяч гривень, - роз’яснює заступник голови правління ПАТ «Страхова компанія «МІСТО» Юрій Краківський.

Олег Лаврік- З власного досвіду можу запевнити, що страхування житла і майна – це надійний спосіб вберегтись від неочікуваних ризиків, - говорить голова департаменту житлового господарства Вінницької міської ради Олег Лаврік. – Так складаються обставини, що з тих чи інших причин житло може постраждати від підтоплення чи пожежі. Ми вже маємо гарний досвід роботи страхової компанії «МІСТО», в якій страхують житло городяни. Жодних нарікань. Всі страхові випадки відшкодовують у відповідності до договорів. У цьому році вже було кілька підтоплень квартир, але вони були застраховані, а відтак власники отримали страхові покриття.

Гаврилюк Олександр- Якби мешканці багатоповерхових будинків хоч трохи думали про безпеку житла було б менше проблем та нарікань, - каже голова громадської організації «Асоціація старших по будинках» Олександр Гаврилюк, - а то тільки трапляється підтоплення чи від перепаду напруги горить техніка одразу всі починають бігати шукати крайніх. Були випадки, коли мешканці однієї квартири поїхали на відпочинок, а в них стояк прорвало: затопили квартири з сьомого по перший поверх. А було б житло застраховане – не довелось би витрачати власні гроші на ремонт.

- Надійнішого захисту, як страхування житла сьогодні ще ніхто не придумав, - каже мешканець однієї з квартир по вулиці Порика, 21 у місті Вінниці Микола Невідомський. – Тим паче зважаючи на ту ситуацію, яка сьогодні є в державі. Тут вже й не знаєш з якого боку чекати біди. Я застрахував квартиру, і те тільки квартиру, а й життя своє і своїх рідних. Вважаю, що світовий досвід страхування необхідно переймати і запроваджувати в Україні.



Переглядів: 4769
Поширень: 0