З нагоди 200-річчя з дня народження українського генія, славетного письменника і художника Тараса Шевченка, «Київстар» створив унікальний шрифт Kobzar KS, який повністю відтворює почерк Кобзаря. Презентація шрифту відбулася 9 вересня 2014 року у Національному музеї Тараса Шевченка у Києві.

Основою для створення шрифту стало факсимільне видання рукописної збірки творів «Три літа», що зберігається в архівах інституту літератури ім. Т.Г. Шевченка. Дизайнери оцифрували збірку та провели необхідну творчу обробку матеріалу, щоб створити шрифт, який би відповідав сучасним технічним вимогам і був би максимально автентичним до справжнього почерку Кобзаря.

Вислови свою любов до України шрифтом Шевченка Kobzar KS

В результаті було отримано шрифт з усіма необхідними елементами сучасного цифрового дизайну. В ньому присутні латинські та кириличні літери, підтримується близько 100 мов, є власні цифри, пунктуаційні та математичні знаки і дроби, інтегровано лігатури та орнаменти, а також передбачено по кілька форм одних і тих самих літер. Така внутрішня багатоманітність шрифту створює широкі можливості для творчості та комунікації, додає зворушливості і виразності текстам.

Дізнатися більше про шрифт та випробувати його можливості можна на сайті kobzar.kyivstar.ua. Для користувачів доступне безкоштовне завантаження шрифту для власного використання, конструктор постерів і принтів для футболок, а також онлайн-форма для написання листа другу шрифтом Kobzar KS.

Проект, ініційований компанією «Київстар», є загальнонаціональним і реалізується за підтримки Міністерства культури України та Національного музею Тараса Шевченка. Авторами шрифту стали видатні українські шрифтові та графічні дизайнери Дмитро Растворцев, Лук’ян Турецький і Генадій Заречнюк.

Євген Миколайович Нищук, міністр культури України: «Створення шрифту Kobzar KS – справді унікальна подія в історії української культури, аналогів якій не існує. Використовуючи автентичний почерк однієї з найвидатніших постатей української культури та історії, українці у всьому світі мають можливість вшанувати свою національну ідентичність, висловити любов до Батьківщини та підкреслити свою належність до українського народу».

Петро Іванов, начальник відділу корпоративних комунікацій «Київстар»: «Протягом багатьох років національний оператор Київстар ініціює проекти, що мають на меті збереження історичної та культурної спадщини. Багато в чому це стає можливим завдяки новітнім технологіям у галузі телекому і комунікацій. Не зважаючи на те, що багатогранний життєвий і творчий шлях Кобзаря багатогранні та досліджуються протягом тривалого часу, сьогодні завдяки інноваційним технологіям та новим можливостям ми можемо наблизити людей до символу української культури. Шрифт Kobzar KS якраз є таким яскравим прикладом».

Лук’ян Турецький, шрифтовий дизайнер, розробник шрифту: «Це перший подібний проект у шрифтовому мистецтві України. До цього не було практики оцифровування почерків відомих українців та створення на їх основі шрифтів. Я радий, що цей проект зацікавив не тільки нас як дизайнерів, але й компанію «Київстар», яка підтримала нас.Цей процес був тривалим, затратним в плані часу та ресурсів, адже це складний процес, бо є почерк, а є шрифт. І почерку стати шрифтом дуже важко. Але ми троє впоралися: я, Геннадій Заречнюк і Дмитро Растворцев. Завдяки цьому творчому експерименту Тарас Шевченко тепер стане ближче не тільки до українців, але й до інших націй.Ми намагалися втілити його манеру письма іншими мовами. Думаю, що це дуже цікавий експеримент, і що він нам вдався!»

Всього за три дні з моменту запуску сайту kobzar.kyivstar.ua його відвідали 16 113 користувачів, які загалом створили 1 890 постерів, 1 362 принти для футболок, а також написали своїм друзям та близьким 895 листів почерком Шевченка. Варто відзначити, що ресурс користується великою популярністю і у закордонних користувачів. Серед найбільш активних країн – Росія, Білорусь, США та Нідерланди. Всього ж географія відвідувачів охоплює 71 країну. Зараз почерк Шевченка набирає вірусного ефекту – користувачі соціальних мереж активно діляться власними малюнками на своїх сторінках та обмінюються посиланнями на ресурс. Загалом із соціальних мереж на сайт перейшло 4 002 користувачі.

Дізнавайтеся новини першими на офіційній твіт-сторінці «Київстар»

Довідка про «Київстар»

«Київстар» – український оператор телекомунікацій, надає послуги  зв’язку та передачі даних на основі широкого спектру мобільних і фіксованих технологій. Послугами оператора користується понад 25 млн клієнтів мобільного зв’язку і близько 800 тис. – широкосмугового інтернету.

Акціонери «Київстар» – міжнародна група VimpelCom Ltd. (Нідерланди), володіє телекомунікаційними активами у країнах СНД, Європи, Азії, Африки та Північної Америки. Акції компанії знаходяться у вільному обігу на фондовій біржі (NASDAQ), Нью-Йорк.

Мобільна мережа «Київстар» – одна з найкращих у Європі, і охоплює всі великі та малі міста України, а також понад 28 тис. сільських населених пунктів, усі основні національні й регіональні траси, більшість морських та річкових узбереж.

Волоконно-оптична мережа «Київстар» для швидкісної передачі даних має загальну довжину понад 46 тисяч кілометрів, і ємність зовнішніх каналів понад 620 Гбіт/с. Оператор надає послуги міжнародного роумінгу в 195 країнах на 5 континентах.

«Київстар» понад 16 років працює в Україні, і є найбільшим платником податків, а також одним з найкращих роботодавців і соціально відповідальною компанією.

За додатковою інформацією звертайтеся: [email protected]www.kyivstar.ua



Переглядів: 6018
Поширень: 0