Ринок нерухомості України переживає не найкращі часи. Аналітики OLX дослідили пропозицію на ринку нерухомості Вінниччини.

2014 року на майданчику OLX зафіксований ріст пропозиції житлової та нежитлової нерухомості у Вінницькій області на рівні 27% порівняно з 2013 роком. Це свідчить не лише про активізацію дій власників, але й про більш часте використання інтернет-майданчиків для пошуку покупців. Найбільш активно пропонували нерухомість в оренду. На 50% виросла пропозиція оренди квартир, удвічі частіше пропонували в оренду приміщення. Мешканці регіону більш охоче виставляли нерухомість для обміну – кількість таких оголошень виросла в 6 разів.

Кількість запропонованих квартир на продаж майже не змінився – ріст склав усього 5%. За рік ціни на житло на вторинці піднялися в гривні в середньому на 76%. Так, у січні 2014 1-кімнатну квартиру у Вінниці можна було придбати за 265 944 грн. Уже в кінці року за подібну квартиру просили 468 339 грн. Хоча в доларовому еквіваленті ціни на житло залишилися на тому ж рівні, а в деяких випадках навіть знизилися.

 Огляд ринку нерухомості Вінниччини

Менш активно власники продавали свої будинки: 2014 року пропозиція скоротилася на 21% порівняно з 2013 роком. На 11% рідше продавали земельні ділянки.

У цілому за рік структура пропозиції нерухомості в регіоні змінилася. Якщо 2013 року вінничани здебільшого продавали свої квартири, то 2014 року на перший план вийшла оренда житла.

Спад активності спостерігається з початку року. У січні на OLX зафіксовано на 17% менше оголошень про продаж та оренду нерухомості, ніж у грудні 2014 року.

На даний момент на майданчику OLX розміщено понад 32 тис. оголошень про продаж та оренду житлової та нежитлової нерухомості у Вінницькій області. 90% пропозицій (біля 29 тис. оголошень) стосуються міста Вінниці.



Переглядів: 6606
Поширень: 0