Епідемія грипу в Україні продовжує набирати обертів. Офіційно епідемічний поріг перевищено в Донецький та Рівненській областях. Слід зауважити, що, за даними ВООЗ, епідемічний поріг щодо захворюваності на грип та ГРВІ для України становить 578 хворих на 100 тис. населення. У п'ятнадцяти регіонах України вжито карантинних заходів.

Офіційно початок епідемічного сезону на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції на Вінниччині реєструється з листопада 2015 року.

За минулий тиждень до лікувально-профілактичних закладів Вінницької  області звернулось 9695 осіб, в т.ч. 5260 дітей (54,2%). Госпіталізовано 935 осіб, з них 522 дитини.

Всього з початку епідсезону звернулось за медичною допомогою близько 80 тис. дітей (68% від всіх захворівших), та близько 115 тис. дорослих.

Госпіталізації підлягали всі діти, вагітні жінки, дорослі із супутньою соматичною патологією.

Лабораторно підтверджено наявність на території області штамів вірусу грипу А, В та мікс-інфекції.

Впродовж другого тижня 2016 року (04.01.16р. – 11.01.2016р.) захворюваність на ці нфекції у порівнянні із попереднім тижнем склала 59,6 вип. на 10 тис. нас., при епідемічному порозі 63,7 випадків на 10 тис. нас.Захворюваність в цілому по області була на 6,4% нижчою епідемічного порогового рівня.

За оперативною інформацією, станом на 12.01.201 кількість дорослих осіб, що мають ускладнення від грипу у вигляді пневмоній становить 323 випадки, в тому числі — 47 важкий перебіг; у дітей - 70 випадків, в тому числі 5 з важким перебігом).

З початку епідемічного сезону на Вінниччині зареєстровано 7 летальних випадків від ускладнень грипу, в т.ч. 1 - серед дітей, які підтверджені методом ПЛР діагностики: 1 випадок грипу А, 4 випадки грипу В та 2 випадки мікс-інфекції грипу А і В.

Начальник управління особистого страхування ПАТ “Страхова компанія “МІСТО”, лікар вищої категорії Олена Войцехівська зауважила, що зростання ускладнень в більшості своїй пов’язано із запізнілим зверненнями хворих за медичною допомогою та самолікуванням. 

Слід наголосити, що до початку епідемічного сезону в області проводилась активна пропаганда проведення профілактичних щеплень населення проти грипу. Вакциновано більш як 1200 осіб, в тому числі 240 дітей.

Олена Войцехівська наголошує: “Тактика ваших дій абсолютно не залежить від того, як називається вірус. Це грип сезонний, свинячий, пташиний, пандемічний, це взагалі не грип - це не важливо. Важливо лише те, що це вірус, що він передається повітряно-крапельним шляхом і що він вражає органи дихання. Вживаючи необхідні профілактичні заходи, цілком можливо вберегтися від грипу”.

За словами Олени Войцехівської, за 2015 рік серед осіб, застрахованих в ПАТ "СК "МІСТО" зареєстровано 897 випадків ГРВІ та грипу (грип - 2 випадки).

Вартість лікування неускладнених форм хвороби складає близько 200 грн. Лікування ускладнених форм ГРВІ коштує від 400 грн., при пневмоніях лікування обходиться в суму більше 3000 грн. на випадок.

 Дуже важливо пам'ятати:

  1. Ніяких ліків і "народних засобів" з доведеною профілактичною ефективністю не існує. Ані цибуля, ані часник, ані горілка, ані пігулки не здатні захистити від респіраторного вірусу взагалі, і від вірусу грипу зокрема. Всі противірусні засоби, стимулятори інтерфероноутворення, стимулятори імунітету - це ліки з недоведеною ефективністю, ліки, що задовольняють головну ментальну потребу українця - "треба щось робити".
    Основна користь всіх цих ліків - психотерапія. Ви вірите, вам допомагає.
  2. Джерело вірусу - людина і лише людина. Чим менше людей, тим менше шансів захворіти.
  3. Маска. Бажано бачити її на хворому, якщо поряд здорові: вірус вона не затримає, але зупинить крапельки слини, особливо багаті вірусом. Здоровій людині вона не потрібна.
  4. Руки хворого - джерело вірусу не менш значуще, ніж рот і ніс. Хворий торкається обличчя, вірус потрапляє на руки. Не чіпайте свого обличчя. Часто мийте руки, використовуйте вологі дезинфікуючі гігієнічні серветки. Якщо немає хустки, кашляти-чхати потрібно не в долоньку, а в лікоть.
    Запобігайте рукостискання.
    Користуйтеся кредитними картками. Паперові гроші - джерело поширення вірусів.
  5. Вірусні частинки годинами зберігають свою активність в сухому теплому і нерухомому повітрі, але майже миттєво руйнуються в повітрі прохолодному, вологому і рухомому.
    Гуляти можна скільки завгодно. Підчепити вірус під час прогулянки практично нереально.
    Оптимальні параметри повітря в приміщенні - температура близько 20° С, вологість 50-70%. Обов'язкове часте й інтенсивне наскрізне провітрювання приміщень. Будь-яка система опалювання сушить повітря. Мийте підлогу. Включайте зволожувачі повітря. Наполегливо вимагайте зволоження повітря і провітрювання приміщень у дитячих колективах
  6. Зволожуйте слизові оболонки, особливо коли ви йдете туди, де багато людей. Одна чайна ложка звичайної кухонної солі на 1 літр кип'яченої води або фізіологічний розчин або готові сольові розчини для введення в носові ходи. Сольовим розчином регулярно полощіть рот.

Будьте здорові!


Переглядів: 3272
Поширень: 0