На сьогоднішній день найбільш перспективні галузі трудової діяльності в Україні — це IT-індустрія та сільське господарство. В цих сферах спостерігається позитивна динаміка. Для Вінницької області найбільш актуальний напрямок розвитку — агропромисловість, і завдяки діяльності великих виробників вона набуває європейських рис. Агрокомпанії запроваджують європейський підхід до підготовки кадрів, європейські умови праці та європейський рівень заробітної плати.

На Вінниччині природа створила ідеальні умови для сільського господарства. За рахунок родючих ґрунтів, сприятливих кліматичних умов та великої площі зораних земель, область очолює трійку головних аграрних регіонів України, випередивши Полтавську та Харківську області за динамікою виробництва сільськогосподарської продукції. За кількістю діючих елеваторів для зерна Вінниччина посідає трете місце в країні.

Сприятливі умови для сільського господарства призводять до створення успішного місцевого бізнесу, в тому числі й на базі дворових господарств та місцевих громад. Цілі села перепрофілюють свою діяльність на спільну обробку землі під вирощування ягід або фруктів. На Вінниччині створюються нові робочі місця поза межами великих міст, що для України в наш час має особливе значення.

За даними businessviews в останні 10 років експорт сільгосппродукції з України в Європу виріс в 2,5 рази. Однак великим агропідприємствам недостатньо мати якнайбільший земельний банк для отримання максимального прибутку. Екстенсивний підхід в наш час вже неспроможний дати значні результати без якісного покращення виробничих процесів. А досвід розвинених країн Європи показує, що Україна – лише почала свій шлях до максимального використання власного агропромислового потенціалу.

«Через здорожчання свинини та яловичини суттєво підвищився попит на м’ясо птиці. Цей дефіцит в майбутньому можна перекрити тільки за рахунок збільшення обсягів внутрішнього виробництва, — зазначив Карпенко Сергій Михайлович, виконавчий директор «Союзу птахівників України». — Рентабельність більшості підприємств цієї галузі не перевищує 5%, що обмежує можливості для нарощування виробничих потужностей».

Таким чином, основна частина навантаження по забезпеченню внутрішнього ринку м’ясом птиці та іншими продуктами птахівництва лягає не на маленькі підприємства, а на великі холдинги на кшталт МХП.

Для максимальної ефективності виробництва, а відповідно і максимальних прибутків, необхідний не стільки земельний ресурс, як технології і люди. Саме вони стають головними чинниками зростання компанії, підвищуючи рентабельність її виробництва. А цей фактор загалом поліпшує інвестиційну привабливість галузі. А щоб залучити людей — треба забезпечити достойні умови праці.

Провідні сучасні агропідприємства Вінницької області, такі як МХП, готові витрачати власні ресурси на пошук та навчання гідних кандидатів, створення європейських умов праці, а також виплачувати заробітну платню вищу за середньоринкові показники в галузі. Головною причиною цього є розуміння того, наскільки велику роль відіграють люди в побудові успішного європейського бізнесу.

Європейський підхід агрохолдингів Вінниччини

До прикладу, в області успішно працює близько 400 великих і малих агрокомпідприємств. При цьому, у великих холдингів урожайність в середньому в 2 рази вище, ніж у дрібних конкурентів та фермерів. Наприклад, той же МХП за рахунок 370 тис. гектарів земельного банку по всій Україні не тільки забезпечує потреби внутрішнього ринку, але й експортує власну продукцію до багатьох країн світу.

Одна із головних причин подібної ефективності великих холдингів — відповідальне та уважне ставлення до персоналу. Використовуючи менше 15% загальної площі родючих українських ґрунтів, великі підприємства не тільки запроваджують передові агротехнології, але і створюють умови для зростання першокласних спеціалістів-аграріїв.

«Європейський підхід до ведення бізнесу — це в першу чергу підготовка професійних кадрів, вмотивованих до покращення ефективності праці», - коментує Світлана Агейкіна, директор ТОВ «Вінницька птахофабрика», що входить до складу українського агрохолдингу «Миронівський хлібопродукт».

Що таке турбота про персонал по-європейськи?

Великі євроорієнтовані підприємства розробляють власні системи навчання працівників і готові забезпечувати всі базові потреби персоналу. Зокрема, працівники не витрачають власні кошти на проїзд, отримують спецодяг, забезпечені житлом на вигідних умовах (кімнатою в гуртожитку або квартирою).

Дуже уважно компанії ставляться до стану здоров’я працівників. ЗА європейськими нормами, принаймні раз на місяць проводиться ретельний обов’язковий медичний огляд. Для підтримання гарної фізичної форми компанії передбачають можливість для відвідання повністю обладнаної спортзали. Велика увага приділяється зручності робочих місць та безпеці праці, адже ці фактори напряму впливають на ефективність виробничих процесів.

Жоден сучасний агрохолдинг України, орієнтований на встановлення європейських стандартів, не може собі дозволити нехтувати якістю підготовки кадрів, або ігнорувати базові потреби власного персоналу. Бо результатом безвідповідального відношення до працівників стануть низькі показники EBITDA на гектар. Це неминуче призведе до зниження рентабельності та втрати конкурентоспроможності, компенсувати які не вийде простою обробкою більшої площі сільськогосподарських угідь.



Переглядів: 3474
Поширень: 0