БФ «Подільська громада» розпочав реалізацію соціального проекту «Театр Садовського – доступний для всіх»23 червня відбувся круглий стіл «Театр Садовського – доступний для всіх», який був проведений з нагоди початку реалізації соціального проекту БФ «Подільська громада» за фінансової підтримки Фонду Східна Європа та компанії «Славутич, Carlsberg Group».

Серед основних питань, пов’язаних з соціальною адаптацією людей з обмеженими фізичними можливостями у суспільство, знаходиться питання адаптації тротуарів, транспорту, об’єктів соціальної інфраструктури до потреб людей з ОФМ. Культурне та духовне збагачення людини, є невід’ємною частиною її життя. Досить велику функцію у цьому напрямку несуть заклади культури, а зокрема театри. Однак, на превеликий жаль під час будівництва в архітектурному рішенні цілого ряду об’єктів культури думки про потреби людей з ОФМ взагалі не було. Саме з цим пов’язана відсутність пандусів, зручних проїздів через дверні проходи, адаптованих туалетів або взагалі їх наявність на першому поверсі. Не став у цьому винятком і обласний драматичний театр ім. Садовського, який на сьогоднішній день є неповністю адаптований до потреб людей з ОФМ. Серед основних завдань проекту є адаптація під’їзду до закладу культури, а також здійснення будівельно-ремонтних робіт для облаштування зручного туалету з врахуванням відповідних вимог.

Під час круглого столу, на якому були присутні представники громадських організацій людей з БФ «Подільська громада» розпочав реалізацію соціального проекту «Театр Садовського – доступний для всіх»обмеженими фізичними можливостями, центрів соціальних служб для сім’ї дітей та молоді, місцеві та обласні ЗМІ, небайдужі громадяни, виконавчий директор БФ «Подільська громада» Андрій Дручинський розповів усім про те, що даний проект став можливим завдяки оголошеному конкурсу «Світ без бар’єрів: вільний доступ для людей з особливими потребами», в якому благодійний фонд переміг і отримав гранд на суму 55 600 грн.

Директор Вінницького обласного музично-драматичного театру ім.. М.Садовського Володимир Лозовський завірив усіх присутніх в підтримці даного проекту та активній участі керівництва та працівників з метою його реалізації та надання нових видів послуг. Проте, навіть, на сьогоднішній день Вінницький обласний драматичний театр ім. Садовського користується значною популярністю серед мешканців міста та області і там досить часто відбувається реалізація різних програм та свят, у яких приймають участь люди з обмеженими фізичними можливостями, 4-5 заходів впродовж року відбувається за безпосередньою участю БФ «Подільська громада» розпочав реалізацію соціального проекту «Театр Садовського – доступний для всіх»організацій та людей з інвалідністю. Але, оскільки, театр неповністю адаптований до потреб людей з особливими потребами, під час заходів відчувається дискомфорт та труднощі навіть при допомозі волонтерів.

Про особливості адаптації приміщення театру до потреб людей з особливими функціональними можливостями, створення інформаційних знаків для зручності у пересуванні по театру до місця перегляду вистав та кімнати особистої гігієни, можливості надання транспортних послуг з метою доставки людей з ОФМ до театру та у зворотному напрямку розповіла голова ВМГО «Гармонія» Раїса Панасюк.

Окрім адаптації приміщення, проект буде нести в собі вироблення ефективного механізму інформування людей з ОФМ про репертуар театру, способи замовлення квитків та транспортних послуг, щоб відвідування театру не стало вирішенням цілого ряду проблемних питань та перешкод, а приємним проведенням вільного часу. Активне обговорення такого важливого питання дало свої результати, було запропоновано ряд деталей, які обов’язково врахуються під час проведення всіх ремонтних та будівельних робіт. Усі небайдужі та зацікавлені жителі Вінниці та області можуть надсилати свої пропозиції та ідеї на електронну пошту БФ «Подільська громада» [email protected] до 15 липня або залишити в коментарях.

Давайте разом зробимо театр Садовського доступним для всіх!
 


Переглядів: 4903
Поширень: 0