З п’ятниці, 16 вересня, у Вінницькому обласному центрі народної творчості («Світлиця») працює виставка робіт Олександра Крутих – майстра по дереву. Це третя персональна виставка майстра, на якій представлені скриньки, цукерниці, фоторамки, свічники, виконані технікою художнє випилювання. Окрім яких є торшер, бра, іконостас, годинник-будинок, настінний календар-терем. Всі вони випиляні з суцільних листів фанери. За словами організаторів виставки «Поезія мережива у дереві», усі роботи митця не умістились.

- Цього року майстер взяв участь у І Міжнародному святі народного мистецтва «Українська витинанка» у Могилів-Подільську, де показав роботи з дерева, але виготовлені за мотивами сюжетів витинанок майстрів-витинанкарів, - розповідає директор будинку культури у Могилів-Подільську Оксана Городинська. – У нього вийшли витинанки з дерева, а не на папері. А це ще складніше.

Але найскладнішою для вінничанина роботою була робота над торшером:

- Це була своєрідна конструктивна задача, бо спочатку я не тільки ескіз візерунка роблю, а й креслення-розрахунки. Орнаментальне мереживо повинно бути естетично гарним, а річ функціональною, щоб лампа світилась, і ніхто не бачив дріт, - пояснює художник по дереву Олександр Крутих.

Наразі в доробку майстра понад 400 робіт з дерева. Є і ціла колекція скриньок, на яких відображено сюжети казок.

Таким заняттям з дерева Олександр активно зайнявся після того, як у 2003 році пішов на пенсію. Як поділився чоловік, до творчого заняття, як не дивно, його залучила мама, коли у шість років навчила плести гачком, а після того у шкільні роки - почав займатись художнім випилюванням.

Виставка працюватиме до 27 вересня.


Переглядів: 27409
Поширень: 0