Три дні, з п’ятниці по неділю, вінничани споглядали виставку фотографій вуличного проекту «Вихід».

Вона вмістила у невеликому приміщенні міського клубу фотомистецтва «Обрій» 200 фотографій 27-ми учасників. Серед яких були як професіонали, так і початківці. Всі фото, а це більше чотирьох тисяч, зробили фотографи за один день у різних куточках Вінниці.

- Фактично ніяких обмежень для зйомок не було, хто де хотів, там і знімав. Обмеження було лише в території часі, тобто ці фото зроблені у Вінниці в за один день, - пояснює куратор проекту Олег Усатюк.

- Ми переглянули більше чотирьох тисяч фотографій, щоб відібрати кращі. Залишили 400, а вже з них відібрали 200, які почали складати у лінію-стрічку. Але все одно вийшла «стометрівка» з фото.

Якщо уважно придивитись, то у ній фактично кожен кадр перетікає у інший чи сюжетом, чи за кольоровою гамою.

При цьому автором цих фотографій, у 90%, є фактично сама реальність, яка створює картини, а ми їх лише фіксуємо і є співавторами.

Фотографам-учасникам від 17 до 50 років. Один з юних учасників Ярослав Наскрипняк ділиться, що того дня встиг побувати майже у всіх куточках Вінниці.

- І на Вишенці, і на Тяжилові, і у центрі… але з моїх 200 робіт відібрали лише п’ять, - розповідає Ярослав Наскрипняк.

Гість з Кривого Рогу, В’ячеслав Білоус, у якого власна фотостудія відмітив, що для багатьох молодих людей, особливо початківців, це буде творчою точкою-стимулом.

- Фотографу-початківцю дуже важко оцінити власні роботи. Але це навіть плюс. Бо у таких людей свіжий погляд на ті речі, де професіонал пройшов би повз.

Цікаво було б побачити портрети всіх учасників, - розповідає фотограф В’ячеслав Білоус. - Думаю, кураторам було набагато важче, ніж тим хлопцям, які знімали фото, і зробити композицію, і обрати кращі роботи.

Якщо буде можливість показати і виставити десь у місті роботи, то, як поділились організатори, а це Вінницька обласна організація Національна спілка фотохудожників України, нагодою скористаються.


Переглядів: 3761
Поширень: 0