У суботу, 24 вересня, Вінниця традиційно перетворилась на джазову столицю - відкрився 16 фестиваль "Міжнародні дні джазової музики у Вінниці". Першим колективом, який прямісінько на площі Театральній подарував джазовий настрій, став єдиний в Україні Вінницький муніципальний джазовий оркестр "Він Бенд" (художній керівник та головний диригент заслужений діяч мистецтв України Сергій Отюгов).

Він Бенд, Міжнародні дні джазової музики у Вінниці

Далі найстарший із щорічних фестивалів України перемістився до концертної зали ВОДТРК «ВІНТЕРА». Відкрив концертну програму дует «РУДІ БЕРГЕР ДУО» у складі віртуоза-скрипаля Руді Бергера і гітариста Фабіано Чагаза з Бразилії.

Міжнародні дні джазової музики у Вінниці

Деякі вінничани після їх виступу почали додатково купувати квитки.

- Я прийшла з мамою сьогодні лише на відділення дуету. Але віртуозна гра настільки сподобалась, що ми вирішили придбати квитки і на інших виконавців, - ділиться враженнями вінничанка Марія.

Вікторія, яка після робочого дня все ж прийшла на фестиваль, розповіла, що не пропустила жодного фестивалю і за можливості з подругою відвідує усі виступи виконавців.

- Живе виконання ні з чим не замінити, тим паче, що у джазі багато імпровізацій. Мені цікаво почути виступи окремих зірок, їх манеру, темперамент у музиці, бо не тільки школа і країна впливають на музику, а й навіть походження музиканта, - ділиться вінничанка Вікторія.

А одній із вінничанок, яка навчається грі на скрипці у Вінниці, вдалось отримати попередню згоду на майстер-клас від самого австрійського скрипаля Руді Бергера. Який, до речі, свою першу пісню створив у десять років. І за свою творчу біографію працював з колективами Європи і США. У 1986 році австрійський джазовий журнал «Jazz live» за перший альбом назвав Руді скрипалем року. Сам скрипаль, який наразі працює у Бразилії, зізнався, що після поїздки в Україну, обов’язково створить новий хіт.

дует «РУДІ БЕРГЕР ДУО»

- Мені настільки сподобалась ваша мова, що, чесно, я цілу ніч намагався вивчити її (посміхається – Авт.). Вона настільки мелодійна, що, думаю, дома одразу розпочну роботу над новим хітом, - зізнався Руді Бергер. – Окрім того у Вінниці є ще одне моя любов – смачна їжа. Я у захваті від вашого борщу і супу. Добре, що я одягнув таку сорочку (показує на вільну до облягання сорочку – Авт.).

Не обійшлось на фестивалі і без надзвичайних ситуацій. Перед виступом іспано-французького тріо «JEREZ TEXAS» у мережі раптом впала напруга. Але організатори справились із негараздом. Адже, за словам директора Міжнародного Вінницького джазового фестивалю Павло Третьякова, тільки обслуговують і допомагають проведенню фестивалю 87 осіб.

тріо «JEREZ TEXAS»

Отже тріо «JEREZ TEXAS», яке існує десять років, виконало заплановані композиції з мотивами фламенко, які переплітались зі співучою грою віолончелі Метью Саліо. (Метью Саліо є одним із піонерів введення віолончелі у фламенко – Авт.) Музиканти розповіли, що на створення однієї із композицій «Старий і море», які вони грали на вінницькій сцені, їх надихнув 90-літній американець, який щодня купається у морі і прекрасно виглядає.

- Нам доводиться подорожувати, інколи навіть подорож у потязі може стати темою для композиції чи людина. Нам запам’яталось дуже багато концертів. Але одним з тих, який нас найбільше вразив був виступ у Мексиці перед 5-ма тисячами слухачів, ну і, звичайно, вінницький концерт, сьогодні, - сказав Метью Саліо.

Насолодитись музикою і відпочити на джазовий фестиваль приїхали Надзвичайні та Повноважні посли Австрії і Швейцарії в Україні Вольф Дітріх Хайм та Крістіан Шьоненберген, а також представники посольства Німеччини.

Закривали програму суботнього вечора гості із Польщі – квінтет «FUTURETHNO» та тріо Артура Дуткевича (Польща).

Недільна програма фестивалю 25 вересня виглядає так:

Вінницький муніципальний джазовий оркестр "Він Бенд" (початок о 14 годині), російського Сергієво-Пасадського муніципального оркестру (початок о 15 годині), японський квартет «Юко Окамото квартет» і росіяни Олег Бутман та Наталія Смірнова (початок о 17:30). На особисте запрошення міського голови Володимира Гройсмана зазвучить саксофон легендарного американця Абрахама Бартона (початок о 20:30).

Фотограф: Олег Волощук


Переглядів: 6072
Поширень: 0