Режисирувати святкове дійство буде знову Ярослав Федоришин, керівник театру львівського театру "Воскресіння".

- Планується широка програма, як кажуть зранку і до смерканку, - розповідає пан Ярослав. - Яскрава, тепла енергетика Вінниці заслуговує на те, щоб жителі міста отримали гарне свято.

Відриватиме день народження Вінниці - карнавал. І, як годиться, перші акорди - за барабанщиками. Сюрприз перший: планується, що це буде відомий колектив барабанщиць "Киянки", який відкривав карнавали у Венеції. Загалом, у карнавалі має взяти участь декілька оркестрів, актори, спорсмени, ходулісти. Будуть мобільні майданчики, на яких просто на ходу мають відбуватися міні-дійства. Карнавал розсіється по місту театральними майданчиками, але "географія" вуличних театрів буде набагато ширшою, ніж під час Днів Європи.

Увечері біля "книжки" вінничанам покажуть "Карміна Бурана", яка вважається бестселером серед музичних творів ХХ століття. Режисура Ярослава Федоришина і його вуличні театри значно відрізняються від усталеної норми. Якою вінничани побачать легендарну сценічну кантату?

- Видовище буде сильне, - інтригує Ярослав Федоришин. - У Вінниці буде сцена, якої ще не було ніколи. Буде і спускання ангелів-акробатів з високих будинків... Це буде хороша крапка у святкуванні Дня міста!

Свято і справді обіцяє бути цікавим. Але за лаштунками і гарним настороєм залишаються ті, хто це свято створює. Спектаклі Ярослава Федоришина бачили і оцінили мешканці вже більше 50 міст Європи. Зокрема, вогняна інсталяція "Глорія", якою завершували Дні Європи у Вінниці, отримала нагороди на фестиваляє у Словакії, Польщі, Австрії, Німеччині, Туреччині. Створювати настрій вінничанам будуть люди зі світовими іменами. Це краківський режисер Єжи Золь (театр КТО), польський режисер Артур Ліс (театр "Маката"), Богдан Наука, Ельвіра Твардовська, угорський театр "Карабоніс" (його ще називають "коні на ходулях"). А от польський театр "Клініка ляльок" до Вінниці приїде з гастролів в Австралії. До речі, цей театр нагороджений преміями на фестивалях у Франції, Італії, Польщі, Голландії. Та й самого Ярослава Федоришина з його "Воскресінням" уже запросили попрацювати у Китаї. Але спершу буде День народження Вінниці.
- Вінниця міняється на моїх очах, - каже Ярослав Федоришин. - Мені дуже хочеться трішки змінити ракурс у відношенні і оцінці культури. Щоб люди бачили, що є в інших містах і державах. Що на святах може бути не тільки Співоче поле.


Переглядів: 3466
Поширень: 0