З 20 по 31 жовтня у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї триватиме виставка фоторобіт і проектів молоді «Все ще повертаючись до Криму…». Діти з шести регіонів України протягом шести днів травня проживали у поселенні Ходжа-Сала, що за 20 км від Бахчисараю і вивчали історію і культуру кримських татар. Там вони «працювали» у якості журналістів: збирали інформацію для інтерв’ю, видавали власні газети, досліджували період департації кримських татар. У результаті досліджень вийшла виставка.

Від вінницького регіону поїхало чотири дівчини із загальної кількості школярів - 25. Три з яких – учениці ліцею №7: Катерина Цивалюк, Анастасія Колтунова, Аліса Єзерська, і студентка Інституту Філології й журналістики ВДПУ ім.. М.Коцюбинського Юлія Фрібер.

- За кілька днів у селищі ми ознайомились з традиціями кримських татар, - розповідає одна з дівчат. – Багато фотографували, презентували тематичні дослідження, як результат ви можете бачити виставку, вивчали національні танці, побували на кримсько-татарському святі весни, взяли участь у різноманітних майстер-класах журналістики, навчались писати статті. Навіть спробували національну кухню. Виявляється, у народу є цікава традиція – невістка свекрусі має показати, що вона вправна господиня і наліпити пельмені розміром з пів нігтя. Всі вони, а це 21 штука, повинні вміститись у одній ложці.

Як поділилась регіональний координатор проекту і голова громадської організації «Вінницького регіонального центру інформації «Креатив», Оксана Бондар для проекту вибирали активну і творчу молодь.

- Наприклад, дівчата з ліцею ведуть газету, - ділиться Оксана Бондар. - Тому початкові навики журналістики у них були. А Юля на той час була студенткою І курсу факультету журналістики. Мета проекту – підвищити обізнаність молоді з питань прав людини через дослідження, аналіз життєвих історій кримських татар.

Поїздка стала можливою завдяки однойменному проекту «Все ще повертаючись до Криму…», яким займається Благодійний фонд «Резонанс» за підтримки Фундації «Пам’ять. Відповідальність. Майбутнє» (Німеччина). Регіональним партнером проекту у Вінницькій області виступила громадська організація «Вінницький регіональний центр інформації «Креатив».

 


Переглядів: 5981
Поширень: 0